Vezet a Fidesz a teljes népesség és a biztos választók körében is

IDEA Intézet: nem sikerült megközelítenie a baloldalnak a Fideszt a kampány kezdetére.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 16:10
Fidesz kongresszus Orbán Viktor Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz−KDNP listája négy százalékponttal vezet a baloldal listájával szemben – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb, február elején végzett kutatásából. Az Intézet reprezentatív mérése először vizsgálta úgy a listák támogatottságát, hogy nem egy most esedékes parlamenti választáson való hipotetikus részvételt és preferenciát kérdezett, hanem konkrétan megnevezte a 2022. április 3-i választás dátumát. Az eredmények azt mutatják, hogy a teljes népességben a Fidesz támogatottsága egy, az ellenzék támogatottsága – a bizonytalanok arányának ugyanilyen arányú növekedése mellett – három százalékponttal csökkent.

A kampány kezdetekor a teljes népességet nézve a Fidesz−KDNP listájának négy, míg a biztos szavazó pártot választók körében öt százalékpontos az előnye. 

A Fidesz támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalt fokozatos emelkedése ugyanakkor megállt, tavaly május óta először csökkent, igaz, mindössze egy százalékponttal. A baloldali lista támogatottsága januárhoz képest három százalékponttal csökkent, miközben a bizonytalanoké pontosan ennyivel emelkedett. 

A bizonytalanok 13 százalékos aránya 2021. június óta a legmagasabb értéket érte el – derül ki az IDEA Intézet felmérésének adataiból.

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága két százalékponttal nőtt, így az IDEA Intézet méréseiben először először érték el Toroczkaiék a parlamenti belépéshez szükséges öt százalékos értéket. A Kétfarkú Kutya párt esélyei viszont változatlanok a felmérés szerint, a párt az előző hónaphoz hasonlóan két százalékon áll.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében szinte alig történtek mozgások. A Fidesz–KDNP támogatottsága egy százalékponttal emelkedett, az ellenzéké nem változott. Ebben az elkötelezett szavazói tömbben a Mi Hazánk nem éri el a bejutási küszöböt.

Az IDEA Intézet kutatása azt mutatja, hogy a biztos szavazó pártot választók esetében 

a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, egy százalékponttal növekedett, vagyis jelenleg 49 százalék. 

Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható változások történtek. A parlamenten kívüli pártok támogatottsága szintén nem változott, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt három százalékon, míg a Mi Hazánk négy százalékon áll.

Borítókép: Fidesz-kongresszus, Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.