A kormány 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére

Az első ütemben mintegy 200 milliárd forint támogatást kap összesen húsz modellváltó és állami egyetem – mondta Palkovics László.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 03. 30. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány  a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek infrastruktúrájának fejlesztésére, illetve a tudományos parkok megújítására. Az első ütemben mintegy 200 milliárd forint támogatást kap összesen húsz modellváltó és állami egyetem – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a támogatásból – amiből a Budapesti Műszaki Egyetem, az Andrássy Gyula Budapesti Német Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem részesül – már előkészített beruházásokat finanszíroznak, és az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.
A miniszter felidézte, hogy a kormány 2014-ben tűzte ki célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását. Ennek részeként tavaly huszonegy állami egyetem ment át modellváltáson, ezeknek az intézményeknek a finanszírozását a két és félszeresére emelték. Emellett a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, illetve fejlesztésére, ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik– tette hozzá. 
Palkovics László kiemelte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar felsőoktatási intézmény került be a világ legjobb egyetemeinek első öt százalékába.

Borítókép: Palkovics László (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.