Alapjogokért Központ: Az aktív magyarok 58 százaléka a miniszterelnököt támogatja

A választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók körében Orbán Viktor népszerűsége 2021 novembere óta töretlen: az utóbbi 18 hétben a hivatalban lévő miniszterelnök támogatottsága 52–58 százalék között mozgott, az országgyűlési választás kampányhajrájában pedig 58 százalékon áll. Baloldali kihívója ezúttal sem tudott népszerűtlenségén javítani: Márki-Zay Pétert csupán a szavazni szándékozók 25 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni, az orosz–ukrán háború kitörése óta pedig nincs olyan társadalmi csoport, ahol népszerűbb lenne, mint Orbán Viktor – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából, amely az elmúlt 18 hét adatait összegzi.

Forrás: Alapjogokért Központ2022. 03. 29. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országosan reprezentatív kutatások 2021 utolsó hat, illetve 2022 első tizenkettő hetében mérték fel azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltet az aktív szavazók hány százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni. A kutatási trendek a vizsgált időszakban végig azt mutatták, hogy a válaszadók abszolút többséget meghaladó arányban Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek. A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta még növekedni is tudott: az őt támogató, aktív szimpatizánsok aránya a háború kitörése utáni két hétben 52-ről 61 százalékra emelkedett, majd az utóbbi két hétben 58 százalékon állt. Mindez azt jelenti, hogy a Magyarországot a háborútól távol tartó, stratégiai nyugalmat és biztonságot hirdető kormányfői hozzáállással a magyarok döntő többsége azonosulni tud.

A háborús konfliktusba Magyarországot belesodorni képes javaslatokat megfogalmazó Márki-Zay Péter támogatóinak köre nem növekedett. A Gyurcsány Ferenccel összefogott hódmezővásárhelyi polgármestert az aktív szavazók csupán egynegyede támogatta miniszterelnöki ambícióinak megvalósításában a legutolsó adatfelvételkor, de korábban sem tudott 29 százalékos népszerűségi indexnél jobbat elérni. Márki-Zay népszerűtlensége szembeötlő: továbbra sincs olyan társadalmi csoport, ahol meg tudná szorongatni Orbán Viktort. Ezt igazolja, hogy míg Márki-Zay Pétert két héttel ezelőtt a kormánnyal kritikus, önmagukat ellenzékinek mondó válaszadóknak a 71 százaléka szerette volna miniszterelnökként látni, addig a mostani felmérésben már csak 58 százalékuk.

Ráadásul a baloldali miniszterelnök-jelölt a liberálisok által gyakran hivatkozott „fiatalok”, a 18–29 évesek körében is komoly lemaradásban van: 53 százalékuk ugyanis nem őt, hanem Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek, és csak 22 százalékuk Márki-Zayt. Sőt, az ellenzéki listavezető lemaradása Budapesten is nőtt: a fővárosiak két héttel ezelőtt 45:42, a mostani felmérésben pedig 46:35 százalékos arányban álltak a hivatalban lévő miniszterelnök mellé. Az aktív magyarok 17 százaléka pedig továbbra sem tudja, vagy nem akarja elárulni, hogy kit támogatna a két politikus közül.

Márki-Zay Péter lemaradása azért lehet még mindig ilyen tetemes, mert a szomszédban zajló háború kirobbanása előtti és azt követő hetekben is hibát hibára halmozott, következetlenül és összevissza beszélt, majd utólag nem győzött magyarázkodni. Emlékezetes, hogy korábban tudatlannak nevezte például a vidékieket, gúnyolódott a nyugdíjasokon vagy ostobának titulálta azokat, akik pártolják a gyermekvédelmi törvényt. Mindemellett a korábbiakban kritizálta a rezsicsökkentést, a minimálbért, a 13. havi nyugdíjat vagy az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árstopját is. Az utóbbi négy hétben ráadásul több alkalommal is „javaslatot” tett arra, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket a szomszédban zajló háborúba, a kárpátaljai magyarokat pedig oroszbarátsággal vádolta meg, veszélyeztetve ezzel biztonságukat.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Facebook/orbanviktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.