időjárás 3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo
A hat párt és Márki-Zay között fennálló feszültséget jelezheti, hogy a miniszterelnök-jelölt egy új párt létrehozásán elmélkedik

Az összefogás ideálját menti át a baloldal a választásokat követő időszakra

Ternovácz Áron
2022.03.09. 19:20 2022.03.09. 20:49
Az összefogás ideálját menti át a baloldal a választásokat követő időszakra

− Nem az első eset, hogy Márki-Zay Péter a neki nem tetsző kutatások mögött árulást feltételez. A választásokhoz közeledve a baloldali pártok most egyfajta kárenyhítésen munkálkodhatnak − reagált lapunknak Nagy Ervin Márki-Zay Péter szerda esti InfoRádióban tett nyilatkozatára. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a hat párt és a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje között fennálló ellentétet jelzi az is, hogy Márki-Zay egy új párt létrehozásán elmélkedik.

Nem ez az első eset, hogy Márki-Zay Péter a neki nem tetsző eredményeket mutató kutatásokat minősíti, ahogy az sem, hogy a kutatások mögött árulókat lát 

− reagált lapunknak Nagy Ervin Márki-Zay Péter szerda esti InfoRádióban tett nyilatkozatára. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a rádióinterjúban arról értekezett, hogy szerinte baloldali pártok állnak a Telexen publikált Závecz Research által készített kutatás mögött, amelyből kiderült, hogy az előválasztáson induló ellenfelei mára már mind népszerűbbek nála.

Válogat a kutatások között

A XXI. Század Intézet elemzője ennek kapcsán leszögezte, minden komolyan vehető közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a kormánypártok stabilak, erősödnek, az ellenzéki összefogás pedig folyamatosan veszít népszerűségéből. Nagy Ervin Márki-Zay Péter megnyilvánulása kapcsán emlékeztetett egy tavaly decemberi – baloldal által készített – kutatásra, amely arról szólt, hogy már akkor bezuhant a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltjének népszerűsége. 

– Márki Zay Péter pedig már akkor is megkérdőjelezte a kutatás szakmaiságát, s árulókat látott a nyilvánosságra kerülés mögött – mondta Nagy Ervin. 

Az elemző szerint ellentmondásos az is, hogy annak idején az előválasztásnak nevezett kampányakció második fordulójában egy közvélemény-kutatásra hivatkozva lépett vissza Karácsony Gergely Márki-Zay Péter javára.

Láthatjuk tehát, hogy bizonyos kutatásokat mérvadónak tart Márki-Zay Péter. Különös igénnyel válogat közöttük, kiszemelgeti a számára kedvezőket, amelyek pedig nem előnyösek rá nézve, azokat szakmaiatlansággal vádolja, és árulókat lát mögöttük 

− állapította meg az elemző.

A baloldal kárenyhítésen munkálkodik

− Mivel elég közel vagyunk a választásokhoz, elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy a pártok egyfajta kárenyhítésen gondolkodnak. Vereség esetére már most előkészítenek egy olyan narratívát, amely szerint Márki-Zay Péter tehet arról, hogy nem tudták leváltani az Orbán-kormányt. Ezáltal átmenthetik az összefogást, és az összefogás ideálját a választások utánra − mondta Nagy Ervin.

Az elemző szerint a baloldal meg akarja tartani az összefogást, fenn akarja tartani együttműködés látszatát, viszont ha kudarcosan szerepelnek a választáson, akkor az egész összefogás létjogosultsága megkérdőjeleződik. 

− Ha a kudarcot rákenik Márki-Zayra, akkor az együttműködést is fenn lehet tartani. Azt a narratívát lehet mondani, hogy az Orbán-kormány összefogással továbbra is megverhető, csak nem jó vezetőt találtak ennek az élére − részletezte. 

Bizalmatlanság a kezdetektől

Márki-Zay az InfoRádióban arról is beszélt, hogy akar alapítani egy saját pártot. Nagy Ervin szerint mindez a baloldali miniszterelnök-jelölt és a hatpárti összefogás közötti bizalmatlanság miatt van, amely már a kezdetektől fogva jól látszik, hiába próbálták többször palástolni.

− Számtalan esetben kerültek nyilvánosságra olyan üzengetések vagy olyan konfliktusok, amelyek azt mutatták, hogy nincs minden rendben Márki-Zay és a baloldali összefogás között. Márki-Zay nem véletlenül próbálkozott azzal, hogy az országos listán helyet kapjanak olyan politikusok, képviselőjelöltek, akik egy hetedik frakciót alkotnának majd, és az ő hátországát adnák. A politikus érezte, hogy mivel mögötte nincs valódi szervezet, egy társadalmi bázis, ezáltal ha megnyeri a választást, akkor sem tud miniszterelnök lenni, ha pedig elveszíti, akkor teljes mértékben eltűnik a politika színpadáról − részletezte. Nagy Ervin szerint ezen a ponton is látszódott Márki-Zay és a hat párt közötti szembenállás, hiszen utóbbiak visszautasították a miniszterelnök-jelölt kérelmét.

Borítókép: Baloldali összefogás politikusai (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.