Bocsánatkérést vár a BM Horváth Csabától a valótlan állításért

A választások környékén gyanús körülmények között emberek halnak meg rendőrautókban – állította a zuglói parkolási ügyben meggyanúsított Horváth Csaba, a kerület szocialista polgármestere két, nyolc évvel ezelőtti esetet felidézve. Az említettek azonban nem rendőrautóban haltak meg.

2022. 03. 20. 18:50
2020.02.27. Budapest A zuglói Francia úti garázstulajdonosok tiltakozása az önkormányzat ülésén. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen:Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője Horváth Csaba, Zugló polgármestere Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rágalmazásnak tekinti a Belügyminisztérium (BM) a zuglói parkolási ügyben gyanúsított kerületi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba állítását, miszerint

a választások környékén gyanús körülmények között emberek halnak meg rendőrautókban.

A tárca előtt az idézett kijelentésnek megfelelő halálesetek nem ismertek – reagált szombaton a BM. „A Belügyminisztérium elvárja, hogy a polgármester az időpontok, a helyszínek és a halálokok megadásával bizonyítsa állítását. Amennyiben arra képtelen, nyilvánosan kövesse meg a magyarországi kiegyensúlyozott közrend és közbiztonság érdekében erején felül teljesítő rendőrséget” – tudatták.

Kijelentésének alátámasztására a szocialista politikus vasárnap két, 2014-ben bekövetkezett halálesetet – Welsz Tamásét és Komáromi Andrásét – idézte fel, mint állítása szerint a legismertebbeket. 

Horváth Csaba állításával szemben azonban a két említett ember egyike sem rendőrautóban lelte halálát.

A BM tájékoztatása szerint Welsz Tamás az Országos Mentőszolgálat Budai Mentőállomásán halt meg 2014. március 20-án 15 óra 55 perckor, halálának oka öngyilkosság volt. Welsz a lakásán úgynevezett „eutanáziakoktélt” ivott, melynek maradványait kimutatták érdi tartózkodási helyének fürdőszobai lefolyójában, korábban pedig több tanúnak is elmondta, ha kilátástalan helyzetbe kerül, öngyilkos lesz.

Komáromi András pedig Törökbálint külterületén lévő lakásában 2014. március 2-án 22 óra 25 perckor halt meg, halála szívelégtelenség, keringési és légzési elégtelenség – azaz természetes okok – miatt állt be. Komáromi a családi házuk melletti gőzszaunában lett rosszul, felesége talált rá. Halála napján egyébként kora este feleségével, három gyermekével és apósával az Intercontinentalban ünnepelték apósa születésnapját.

– Megengedhetetlen, különösen kampányidőszakban, hogy a valós tényekkel mit sem törődve Horváth Csaba úr rágalmazza a magyarországi kiegyensúlyozott közrend és közbiztonság érdekében erején felül teljesítő rendőrséget – szögezte le Samu Attila dandártábornok, a tárca sajtófőnöke. – A Belügyminisztérium továbbra is várja, hogy a „legismertebbek mellett” az időpontok, a helyszínek és a halálokok megadásával Horváth úr bizonyítsa kijelentésének valóságtartalmát, ám ha erre képtelen, akkor kövesse meg a rendőrséget.

A zuglói parkolási botrány előzményét a Magyar Nemzet részletesen bemutatta. Eszerint Zugló szocialista országgyűlési képviselője, Tóth Csaba és párttársa, Horváth Csaba 2016-ban a XIV. kerületbe tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel a gyanú szerint túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott. A gyanú szerint az ugyancsak MSZP-s Baja Ferenc harminc-, Molnár Zsolt pedig negyvenmillió forintot vett át egy BKV-s közbeszerzés nyomán. A bűncselekmények elkövetését mind a négy politikus tagadta. 

Borítókép: Horváth Csaba (ül) és Tóth Csaba, a zuglói parkolási botrány két gyanúsítottja (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.