Egyre több az influenzás megbetegedés Magyarországon

Békássy Szabolcs szerint bár influenzajárványról még nem lehet beszélni, a fertőzöttek száma egyértelműen emelkedő tendenciát mutat.

2022. 03. 09. 18:46
Feketéné Zeke Ildikó
Nógrádszakál, 2019. október 25. Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifõorvos influenza elleni védõoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szûrõvizsgálatokat elnevezésû program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint – az előző heti 15 600 fővel szemben – február 21–27. között 17 400-an fordultak orvoshoz, amely megerősíti, hogy Magyarországon tovább fokozódott az influenza aktivitás.

Mint írták, a nyolcadik hét adatai szerint tizenhárom közigazgatási területen emelkedett, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Kiderült az is, hogy

az orvoshoz fordult betegek jelentős része, mintegy negyven százaléka 14 év alatti, 32,1 százaléka 15–34 éves, 18,9 százaléka 35–59 éves, kilenc százaléka pedig 60 év feletti.

Békássy Szabolcs szerint bár influenzajárványról még nem lehet beszélni, ugyanakkor a nyolcadik héten az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok által beküldött mintáknak már több mint a 46 százaléka bizonyult pozitívnak, ami egyértelműen emelkedő tendencia. Az országos háziorvosi kollegiális vezető az InfoRádióban emellett arról beszélt, hogy 

több praxisban a kombinált – influenza és Covid – víruskimutatásra alkalmas gyorstesztek esetében már főként az előbbi pozitivitása igazolódik, tehát a koronavírus-megbetegedés kezd háttérbe szorulni.

Az influenza abban is hasonlít a Covidhoz, hogy közvetlenül a vírus következtében kevesebben halnak meg, ehelyett a fertőzés a meglévő alapbetegségeket teszi vagy teheti súlyosabbá. Éppen ezért 

a védőoltásoknak – akárcsak a pandémia esetében – kulcsszerepük van az elhalálozás, valamint a súlyos megbetegedések megelőzésében.

Ócsai Lajos korábbi tájékoztatása szerint az influenzavírus ellen idehaza három, a magyar, a francia, valamint az orrspray formátumú, elsősorban egészséges immunrendszerű gyermekeknek adható oltóanyag érhető el, mindhárom a klasszikus oltásiskola terméke. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője megjegyezte: a legszélesebb spektrumban a francia oltóanyag adható a pácienseknek, a klinikai tanulmányok szerint akár a terhesség alatt is. 

Borítókép: Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tiszti főorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.