György István: A magyar kormányablakrendszer az európai élvonalba tartozik

Az okmányirodák korszerűsítésével lassan teljessé váló magyar kormányablakrendszer Európa élvonalába tartozik – jelentette ki szerdán Kerekegyházán a helyi kormányablak átadási ünnepségén a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 30. 15:01
GYÖRGY István
Budapest, 2022. január 11. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelõs államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetõje nyilatkozik a köztévének a januári oltási akció eddigi tapasztalatairól és folytatásáról a Miniszterelnökség épületében 2022. január 11-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt tizenkét év a területi közigazgatásban is egy modern Magyarország megteremtéséről szólt

– húzta alá a kerekegyházi kormányablak átadásán elmondott köszöntőjében György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hozzátette: – Ebben a munkában a kormánynak sikerült látványos és fontos eredményeket elérnie, vezérelvként tartva szem előtt a bürokrácia csökkentését, az ügykör bővítését, valamint a digitális ügyintézés feltételeinek megteremtését, fejlesztését.

György István szerint a területi közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb eredménye, hogy 

az ügyfél és az ügyintézők kapcsolata hatósági jogviszonyból partneri viszonnyá alakult. 

– A kormányablak-hálózat kiépítése is befejezéséhez közelít: mindössze 17 okmányiroda vár még átalakításra országszerte. Idén a tervek között még négy kormányablak átadása szerepel – tájékoztatott az államtitkár, megjegyezve: ma már több mint 2500 ügytípus elintézésére nyílik itt lehetőség. 

– A kormányablakrendszer kiépítése mellett az elmúlt időszakban 54 milliárd forintból több mint 560 hivatali épület újult meg Magyarországon – idézte fel György István. Szólt arról is, hogy a digitalizáció korszakába lépve paradigmaváltás zajlik a területi közigazgatásban, melynek kapcsán 

a kormány célja, hogy minél több ügyet elektronikus úton, otthonról lehessen elintézni. 

Ezek között is kiemelkedőnek nevezte az egészségügyi elektronikus szolgáltatási tér létrejöttét, 

a NAV által automatikusan állampolgárok millióinak elkészített adóbevallást és a közelmúltban beindult, az adatmódosítások bejelentését egységes digitális felületen lehetővé tevő állami változáskezelő szolgáltatást.

– Ezek mellett mintegy 400 kioszkot telepítenek kormányablakokba és postákra, melyek 14 ügykörben tovább egyszerűsítik a legfontosabb okmányokkal kapcsolatos ügyintézést – tette hozzá. 

Salacz László (Fidesz–KDNP), Bács-Kiskun megye 1. számú, kecskeméti székhelyű választókerületének országgyűlési képviselője, egyben kormánypárti képviselőjelöltje az eseményen kiemelte: Kerekegyháza alig tíz kilométerre a megyeszékhelytől, Kecskeméttől, az elmúlt időszakban a térség meghatározó településévé vált. – Számos látnivaló és korszerű intézmény, szolgáltatás bizonyítja, hogy a 2001-ben várossá nyilvánított település múltját megőrizve, dinamikusan fejlődik – fogalmazott. 

Örömét fejezte ki, hogy a most átadott kormányablak – sorrendben a 19. Bács-Kiskun megyében – egy műemlék jellegű, helyi védelem alatt álló épületben lett kialakítva. 

A 19. század végén épült, patinás jegyzőház így új, méltó funkciót kapott – mondta. Leszögezte: Kerekegyháza további sikereihez a lehetőségek adottak, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében jelentős, több száz millió forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésére. 

– Ahhoz, hogy mindez valóra váljon, helyben és országszerte össze kell fognunk, és közösen kell megvédeniük értékeinket, valamint megőriznünk a békét Magyarországon – zárta szavait Salacz László.  

Borítókép: György István. (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.