időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo
Idős utastársa szóvá tette, hogy szabálytalanul viseli az arcmaszkot

Hat és fél évet kapott az 1-es villamoson szurkáló férfi

Szemán László János
2022.03.10. 10:47 2022.03.10. 11:00
Hat és fél évet kapott az 1-es villamoson szurkáló férfi

Nem jogerősen hat és fél év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2020 novemberében megtámadta és nyakon szúrta idős utastársát az 1-es villamoson, Budapesten. Az utastárs a szabálytalan maszkviselésre figyelmeztette a későbbi késelőt.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon hat és fél év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit emberölés bűntettének a kísérletével vádolt az ügyészség.

A törvényszék mai közleménye idézi az ítéleti tényállást. Eszerint a terhelt 

2020. november 12-én hajnalban az 1-es villamoson összeszólalkozott egy utassal, aki szóvá tette, hogy nem jól viseli az arcmaszkját. A vádlott többször megütötte a férfit, aki ezt követően előrement a villamosvezetőhöz, akit arra kért, hogy értesítse a mentőket és a rendőrséget is. Ezen a terhelt felháborodott, elővett egy kést, majd „nem fogok verésért börtönbe menni, inkább meghalsz” felkiáltással a férfihez lépett és megszúrta a nyakát. 

Ezt követően a vádlott felszólította a villamosvezetőt, hogy nyissa ki a jármű ajtaját, majd elmenekült. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül és nyolc napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett. 

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, az időmúlást, a sértetti megbocsátást, továbbá azt, hogy a vádlott négy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy 

a terhelt a cselekményt bódult állapotban követte el, valamint azt is, hogy a terhelttel szemben a jelen ügyben szereplő bűncselekmény elkövetésekor – élet elleni bűncselekmény miatt – már másik büntetőeljárás is folyamatban volt. 

Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője teljes körű fellebbezést jelentett be. A bíróság a bűnismétlés, szökés, elrejtőzés veszélyeire hivatkozva másodfokú bíróság ügydöntő határozatáig fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét. A végzés nem végleges. 

Korábbi hírek szerint a bűncselekmény elkövetésekor biztonsági őrként dolgozó, villamoson késelő férfi a késelés előtti időszakban megrúgta a munkatársnőjét is. A tettes egyébként időnként kábítószert fogyasztott, amiért külön eljárás folyt ellene.

A Fővárosi Főügyészség szerint a férfi 2019 decemberében szóváltásba keveredett egy női munkatársával, akit ezt követően bántalmazott. A rendőrség az iratokat megküldte az ügyészségre.

Borítókép: Bilincsben az 1-es villamoson késelő férfi (Fotó: police.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.