Idősebb Burka Ferenc gyilkosságban bűnös, de nem akar fizetni

Fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen idősebb Burka Ferenc, akit fiával együtt jogerősen elítéltek egy ember agyonveréséért, ám korábban felmentették és kártérítést is kapott. Az állam azonban visszaperli az alaptalanul kifizetett húszmillió forintot.

2022. 03. 10. 14:17
Burka Ferenc
Debrecen, 2017. június 7. Idõsebb Burka Ferenc az ellene és fia, ifjabb Burka Ferenc ellen emberölés bûntette miatt a Debreceni Fellebbviteli Fõügyészség által indított újbóli büntetõper határozathirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2017. június 7-én. A bíróság társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte a két férfit. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akar fizetni a gyilkosság miatt jelenleg is fegyházban ülő id. Burka Ferenc, aki fellebbezett a számára alaptalanul megítélt húszmillió forintos kártérítés visszafizetését előíró ítélet ellen. Minderről a Debreceni Törvényszék lapunknak megküldött mai közleményéből értesülhettünk.

Mint írták, 

a Debreceni Járásbíróság február 8-án határozatot hirdetett abban a perben, amely szerint a felperes magyar állam kártalanítás visszafizetése iránt indított perében húszmillió forintot követel az alperes B. F.-től [id. Burka Ferenc – a szerk].

Döntésében a Debreceni Járásbíróság a felperes keresetét alaposnak találta. A bíróság határozatában kötelezte az alperest, hogy fizessen meg a felperesnek 15 napon belül húszmillió forintot és annak 2018. szeptember hó 14. napjától a kifizetés napjáig járó, a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatát, valamint 1,1 millió forint perköltséget. A bíróság ezen felül kötelezte az alperest, hogy fizessen meg az államnak – az állami adóhatóság külön felhívására – kilencszázezer forint meg nem fizetett illetéket.

Az ítélet a járásbíróságon nem emelkedett jogerőre, az alperes ügyvédje február 24-én fellebbezést terjesztett elő. A Debreceni Járásbíróság az ügy iratait felterjesztette a másodfokú bíróságra. A Debreceni Törvényszékre a per iratanyaga március 8-án megérkezett, az ügy kiszignálása megtörtént. A másodfokú bíróságon az elbíráláshoz szükséges intézkedések megtétele folyamatban van. 

Huszonhárom éve gyilkoltak

Idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet a perújítási eljárásban jogerősen elítélték (Fottó: MN Archív)

Emlékezetes, a bestiális bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán; betonvassal ketten brutálisan bántalmaztak egy sértettet, annak halálát okozva. A helyszínről egy antennát vittek el az elkövetők.

A bíróság az első- és a másodfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, idősebb Burka Ferencet és fiát. Az ítélet után – az előzetes letartóztatás miatt – 2007-ben az idősebb férfi húszmillió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kártalanítást kapott, miután 1999 és 2005 között 2127 napot, illetve 2138 napot töltött előzetesben.

Később két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új ügydöntő információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

A perújítási eljárásban első fokon társtettesként elkövetett emberölés miatt 12 év, illetve tíz év fegyházra ítélték a vádlottakat, id. Burka Ferencet és fiát, ifj. Burka Ferencet, majd másodfokon ezt jogerősen kilenc évre, illetve hét és fél évre hónapra enyhítette a Debreceni Ítélőtábla 2018-ban. 

Burkáék tehát a bíróság jogerős megállapítása szerint agyonverték áldozatukat, a kártérítésként felvett milliókra így nem voltak jogosultak, az visszajár az államnak.

A kártalanítás visszatérítésére kezdeményezett polgári eljárás a két elítélt esetében elkülönült. Idén februárban a Debreceni Járásbíróságon az idősebb férfi ügyében hirdettek határozatot. A járásbíróság nem osztotta az alperes azon álláspontját, amely szerint csak azokban az esetekben lehet visszakövetelni a büntetőeljárási törvény alapján a kártalanítást, amelyekben per nélkül fizetett az állam a fogvatartottnak, míg ha korábban perben döntöttek a kártalanításról, a jogerős polgári peres határozat jogerejét előbb le kell rontani perújítással. A bíróság rámutatott: a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, a kártalanítás visszakövetelésére vonatkozó önálló jogintézmény megalkotásával a jogalkotó speciális jogintézményt teremtett. Ez jogalapot nyújt az államnak az utóbb jogalap nélkülivé vált kártalanítás visszakövetelésére a kártalanítási perben lefolytatandó rendkívüli perorvoslati eljárás nélkül. Nem találta a bíróság alaposnak az alperes által előterjesztett elévülési kifogást sem. Indokolásában kiemelte: a kártalanítás visszakövetelésére a Debreceni Ítélőtábla 2018. szeptember 13-án jogerőre emelkedett ítéletével nyílt lehetőség. Így a kártalanítás visszakövetelése szempontjából ez a dátum tekinthető az elévülés kezdő időpontjának. Az ötéves általános elévülési idő figyelembevételével a kártalanítás visszakövetelése iránti igény erre tekintettel nem évült el.

Borítókép: Idősebb Burka Ferenc a gyilkosság miatt jelenleg is tölti a büntetését (Forrás: MN Archív)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.