Jogerősen elítélték a gödi momentumos polgármestert

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere 2020-ban törvényt sértve váltotta le a város alpolgármestereit, mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék a jogerős ítéletében.

2022. 03. 03. 17:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen elítélte a Budapest Környéki Törvényszék Göd momentumos polgármesterét: Balogh Csaba a törvényszék megállapítása szerint joggal történő visszaélést követett el, amikor 2020 novemberében a pandémia miatti rendelkezéssel élve, egyszemélyi döntést hozva leváltotta két helyettesét. 

Lapunk hónapokon át tudósított a gödi baloldali belháborúról, ami még Gyurcsányig is eljutott, és ami miatt a város egy sor anyagi lehetőségtől esett el.

Egyebek mellett azért is sorolták a gödi Samsung-gyárat kiemelt gazdasági övezetbe, mivel a momentumos polgármester arra törekedett, hogy ő mondja meg, mit is kellene csinálnia a gyárnak, nem pedig a gazdasági racionalitás értelmében akart arról dönteni.

Politikai ellenfelei szerint Balogh bicskanyitogató stílusban próbált tárgyalni a Samsungon kívül a választásokon még őt támogató politikai szövetségeseivel is.

Botrányos testületi ülések sora zajlott, ahol egy alkalommal még a polgármester értelmi képességeit is kétségbe vonta egyik – akkor még hivatalban lévő – alpolgármestere.

Balogh Csaba a Covid-járvány kitörésekor, 2020 márciusában kapott jogaival – azzal, hogy egy személyben, a testület összehívását mellőzve dönthet polgármesterként – ellenfelei szerint rendre visszaélt. Ezért két fegyelmit is indítottak ellene.

Az első fegyelmi csak figyelmeztetéssel zárult, amit a polgármester sikerrel megtámadott a bíróságon. A második fegyelmi során azonban már tízszázalékos bércsökkentéssel sújtották. Ezután következett a visszavágó: Balogh 2020 novemberében másodszor is leváltotta a demokratikusan megválasztott alpolgármestereket. 

A Pest Megyei Kormányhivatal 2020. december 11-én kelt törvényességi felszólításában megállapította: Balogh Csaba törvénysértően járt el, amikor leváltotta két alpolgármesterét, egykori szövetségeseit, Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót. 

A hivatal a felszólítás kézhezvételétől harminc napot adott az akkorra már egyébként is botrányos évet maga mögött tudó, az önkormányzatban egyharmados kisebbségbe szorult városvezetőnek, hogy állítsa helyre a korábbi állapotot. Mindazonáltal Balogh Csaba nem állította helyre a törvényes rendet a jobb sorsra érdemes Duna-parti városban. Sőt mint az egy – a kormányhivatalnak megküldött – leveléből kiderült: nem is szándékozott megtenni azt.

A kormányhivatal bíróságra vitte a makacs városvezetőt, akit a napokban jogerősen el is ítéltek.

Kérdés, ki fogja kifizetni a két elmozdított alpolgármester 2020 decemberétől elmaradt javadalmazásait, illetve hogy kell-e pereskedniük majd az őket joggal megillető pénzekért, vagy Göd városa állja majd a törvény ellenében is ellenük fellépő polgármester bíróság által megállapított önkényeskedését.

Az már csak hab a tortán, hogy Balogh a saját feleségével és az általa kinevezett két új alpolgármesterrel alkot egy négyfős frakciót, ám a tizenkét fős testületben abszolút kisebbségben van. A két elmozdított alpolgármester két további önkormányzati képviselővel külön frakcióban dolgozik, ám őket rendre támogatja a négyfős Fidesz-frakció is, így Balogh nem tudja érvényesíteni akaratát, csak ha kiegyezik a többséggel.

Borítókép: Balogh Csaba, a Momentum üdvöskéje pert vesztett (Forrás: Balogh Csaba Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.