Kiadjuk Franciaországnak a Záhonyban elfogott egykori tengerészgyalogost

Április 4-ig kiadjuk hazájának a francia Loïk Le Priolt, aki a bizonyítékok szerint szombaton Párizsban agyonlőtte a volt argentin rögbijátékost, Federico Martin Aramburut. Le Priolt Záhonyban fogták el kedden, amikor Ukrajnába tartott harcolni.

2022. 03. 25. 11:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiadjuk április 4-ig hazájának a francia Loïk Le Priolt, akit kedden este fogtak el gyilkosság miatt kiadott európai elfogatóparancs alapján a záhonyi határátkelőn. A 27 éves férfi szlovák rendszámú autóval jelentkezett kilépésre, majd

amikor a határrendészek fegyvernek minősülő hadikéseket találtak az autójában, azt mondta: ő kommandós és harcolni megy Ukrajnába.

Közben a határrendészek lefuttatták az adatait a nemzetközi körözési listákon, és kiderült, Loïk Le Priolt gyilkossággal vádolják: 

szemtanúk és térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják, szombaton, Párizsban szóváltást és dulakodást követően agyonlőtte a nemzetközi hírű volt rögbijátékost, az argentin Federico Martin Aramburut.

A Fővárosi Törvényszék ezekben a percekben elrendelte Le Priol átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, akivel szemben a párizsi ügyészség bocsátott ki európai elfogatóparancsot. A tárgyaláson 

Le Priol hozzájárult az egyszerűsített átadásához és kérte a specialitás szabályainak alkalmazását. Ez utóbbi értelmében – átadása esetén – az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható vele szemben egyéb büntetőeljárás. Amennyiben április 4-ig a férfit nem veszik át a francia hatóságok, szabadlábra kell helyezni őt.

A teljes francia sajtó napok óta nagy terjedelemben foglalkozik a gyilkosság részleteivel, valamint bemutatta, hogy ki is Loïk Le Priol, valamint az időközben Franciaországban ugyancsak elfogott és letartóztatott bűntársa, Romain Bouvier.

 

Neonácinak ismerik a támadókat

Az igazságszolgáltatási információk alapján született tudósításokból kiderül, az egyaránt neonáciként leírt Loïk Le Priol és Romain Bouvier rasszista indíttatásból összeszólalkozott Párizs egyik sörözője előtt Federico Martin Aramburuval és a társaságában lévőkkel. Össze is verekedtek, aminek a szórakozóhely kidobóemberei vetettek véget. Aramburu és társai gyalogosan távoztak, ám hirtelen megállt mellettük egy zöld terepjáró, amiből Romain Bouvier tüzet nyitott az argentinra, ám nem találta el. Ekkor a terepjáróból kipattant Loïk Le Priol és hatszor rálőtt a rögbijátékosra, háromszor el is találta, melyek közül az egyik halálos volt, Aramburu percek alatt meghalt. A támadók a terepjáróval elhajtottak. Az autót egy nő vezette, Lyson R.-t néhány órával a gyilkosság után elfogták, letartóztatták és bűnrészességgel vádolták meg. Az eddigi adatok szerint a nőnek nincs szervezett kapcsolata a szélsőjobboldallal, ellentétben Loïk Le Priollal és Romain Bouvier-vel. 

 

Le Priol tengerészgyalogos kommandós

A France Inter nevő online magazin szerint Loïk Le Priolnak, a 27 éves egykori katonának nacionalista és neofasiszta felhangú, fegyveres cselekményekkel teli önéletrajza van, ​​bírósági tárgyalásokkal, ítélettel. A jellemzés szerint extrém erőszakra hajlamos férfi. Az 1968-ban létrehozott és 2017-ben feloszlatott szélsőjobboldali diákszervezet, a GUD egykori tagja, a nacionalista és neofasiszta mozgalmak ismert arca. 1994-ben született, először a hadsereg iránt érdeklődött, 2010-ben csatlakozott a francia haditengerészet breszti iskolájához, majd a haditengerészet kommandósaihoz. 2013 és 2015 között külső műveletekben vett részt Maliban és Dzsibutiban. 

2015. július 7-én katonaorvosok javaslatára hazaküldték Franciaországba súlyos poszttraumás stressz miatt, mielőtt betegszabadságra helyezték volna – olvasható a marseille-i közigazgatási fellebbviteli bíróság ítéletében. A haditengerészettől 2017-ben kizárták egy 2016-os súlyos erőszakos cselekményben” való részvétele miatt, amely miatt előzetes letartóztatásba helyezték, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték; bírói felügyelet alá helyezik. 

Azzal vádolják, hogy 2015. október 8-án berontott Edouard Klein, a GUD korábbi vezetőjének otthonába. Romain Bouvier (az Aramburu-ügy másik vádlottja) és a GUD több más tagjával sértegették, megalázták, súlysan bántalmazták, késsel fenyegették.

A kegyetlen verést és kínzást Le Priol okostelefonjával videóra vette, amit aztán közzé is tettek, és ami a fő bizonyíték a perben. A támadóknak júniusban kell ismét bíróság elé állniuk, 10 év börtön fenyegeti őket.

Loïk Le Priol bűnlajstromában már négy bűncselekmény szerepel, köztük két ítélet is. Szándékos erőszak és ittas vezetés miatt négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 2015-ben Dzsibutiban egy prostituált azzal vádolta, hogy megütötte és fojtogatta őt. Az ügy a francia állam által fizetett, 1700 eurónak megfelelő kártérítési összeg átutalásával rendeződött.

A neonácinak ismert Loïk Le Priol kigyúrt ex-tengerészgyalogos, késtetoválással az alkarján és hátán a latin kifejezéssel: „Semper Ad Alta”, azaz „mindig magasabban”. (Forrás: Facebook)

Bouvier, a fasiszta úriember

A 31 éves Romain Bouvier „fasiszta úriember” – ezt barátai, ismerősei mondták el a francia újságíróknak.

A magánéletben Romain Bouvier is szereti magát fasiszta úriemberként definiálni , mondja például egyik ismerőse, hozzátéve: szeret gengszterekkel játszani. Le Priollal a harc és a fegyverkezés a szenvedélyük.

Bouvier egyébként irodalmi és más művészkörökben is jól ismert. Ennek ellenére neonáci, erősen militáns.

Romain Bouvier a katonai kiképzésen (Forrás: streetpress.com)

Facebook-oldalán több fotón is karddal a kezében látható. Az egyik képen katonai ruhában, vállán sorozatlövővel pózol. A fénykép egy háromhetes katonai kiképzésen készült, amelyet akkor vett részt, amikor a hadsereghez való csatlakozását fontolgatta – mondta el a StreetPressnek egyik gyerekkori barátja.

A bizonyítékok szerint Romain Bouvier Loïk Le Priol bűntársa a gyilkosságban. Ám 2015-ben már egy box kijáratánál együtt megvertek két férfit, akik a drága autójuknak dőlve szelfiztek. Ugyancsak együtt részt vettek a GUD egykori vezetője, Édouard Klein brutális megverésében. 

Borítókép: Loïk Le Priol tengerészgyalogos (Forrás: mediapart.fr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.