KINCS: A legjobbkor érkeztek a februári pluszjuttatások a családoknak

A kormány által kifizetett családi adó-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, illetve a fiatalok szja-mentessége jelentős segítséget nyújt a magyarok számára, amely hozzájárul a családok biztonságérzetének megőrzéséhez. A juttatásoknak köszönhetően nagyjából négy és fél millió ember jutott pluszbevételhez februárban, amit legtöbben a családtagjaikra, otthonukra, napi fogyasztási cikkekre és megtakarításra fordítanak – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) február közepi adatfelvétellel készült, most publikált kutatásából.

Magyar Nemzet
Forrás: www.koppmariaintezet.hu2022. 03. 10. 11:29
Család Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A februárban érkező pluszpénzek sok család, nyugdíjas és munkavállaló fiatal anyagi biztonságát erősítették meg.

A kormány, folytatva az elmúlt évek családokat, időseket és fiatalokat támogató politikáját, év elején újabb jelentős támogatáshoz juttatta az embereket: kifizették a gyermeket nevelőknek járó családi adóvisszatérítéseket, a 13. havi nyugdíjakat, valamint először kapták kézhez a fiatalok az immár szja-mentes fizetésüket – áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatásának ismertetőjében. 

A kormány háttérintézete ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérést, február 16. és 23. közötti adatfelvétellel, amely azt vizsgálta, hogy 

mit gondolnak ezekről a támogatásokról az emberek, illetve mire szeretnék felhasználni a többletbevételeket. 

A felmérésből kiderült, hogy a társadalom széles rétege, 

a megkérdezettek háromnegyede egyetért azzal az állítással, hogy az érintettek számára nagyfokú segítséget jelentenek a februári pluszpénzeket biztosító intézkedések. 

Nagy segítséget jelent az összes válaszadó 78 százaléka szerint a családok adó-visszatérítése, 74 százalék szerint a fiatalok szja-mentessége és 71 százalékuk szerint a 13. havi nyugdíj. A fiatalok szja-mentessége kapcsán tízből kilenc huszonéves, a családok adó-visszatérítése kapcsán tízből nyolc gyermeket nevelő ezen a véleményen volt. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntő többsége szerint a kormány intézkedései valós támogatást jelentenek az intézkedésekkel megcélzott csoportoknak. 

A többletként érkező pénzt tízből három válaszadó a családtagjaira, illetve ugyanennyien az otthonukra szeretnék költeni, negyedük napi fogyasztási cikkekre fordítaná, és ötödük megtakarít belőle. 

Nagyjából minden hetedik válaszadó az egészségére is költene, illetve 7-8 százalék azoknak az aránya, akik tartozásaikat rendeznék vagy banki megtakarításba fektetnének, esetleg új gépeket, eszközöket vennének. A megkérdezettek 4-5 százaléka lakás- vagy autóvásárláshoz, elektronikai eszközök vételéhez, utazáshoz vagy szórakozáshoz használná fel a pluszforrásokat. 

Kisebb különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között aszerint, hogy mire költik a februári juttatásokat. 

A gyermeket nevelők, a családi adó-visszatérítésben részesülők között vannak legtöbben, akik az otthonuk felújítására, fejlesztésére, bútorokra tervezik fordítani a pénzt (36 százalék). 

A nyugdíjasok közül legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a gyerekekre, az unokákra, családtagokra költenék a 13. havi nyugdíjat (29 százalék). A nyugdíjasok között kétszer többen vannak, akik az egészségükre fordítanák a pluszbevételeket, mint a családosok vagy a fiatalok között, minden ötödik nyugdíjas egészségi célokra költene. 

A fiatalok harmada napi fogyasztásra és az otthonra költene, ötödük pedig megtakarít. Közöttük kétszer annyian vannak azok, akik elektronikai eszközökre vagy utazásra költenének (kilenc százalék), mint a családosok és a nyugdíjasok között (négy százalék).

A családi adó-visszatérítés februárban másfél millió szülőt, a 13. havi nyugdíj két és fél millió idős embert, míg az szja-mentesség 280 ezer fiatalt érintett, így közel négy és fél millió honfitársunknak jelentenek segítséget a kormány pluszpénzeket biztosító intézkedései. 

– Ezzel a magyar embereknek lehetőségük nyílik az előrelépésüket szolgáló terveik megvalósítására. A bizonytalanság, a háborús helyzet pedig még inkább felértékeli a februári juttatásokat, hiszen hozzájárul a családok ellenálló képességének fokozásához a válságos időkben. A kormány családokat támogató intézkedései szerepet játszanak abban, hogy Magyarországon a nehézségek ellenére is biztonságban érezhetik magukat az emberek – jegyezték meg a KINCS oldalán.

Borítókép: A gyermeket nevelő szülők az összes múlt évben befizetett szja-t visszakapták (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.