időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

KINCS: jelentősen javult a nők helyzete az utóbbi tíz évben

Kincses Krisztina
Forrás: KINCS
2022.03.07. 13:41 2022.03.07. 14:45
KINCS: jelentősen javult a nők helyzete az utóbbi tíz évben

Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre több lehetőséggel élhetnek a nők annak érdekében, hogy össze tudják egyeztetni a családi és a munkahelyi feladataikat – hívja fel a figyelmet a KINCS Percek ötödik része, amely a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódóan a nőket segítő intézkedésekről szól.

Mint írják, míg a baloldali kormányok idején a 20 és 64 év közötti nőknek csak valamivel több mint a fele dolgozott és a munkanélküliségi rátájuk két és félszer magasabb volt a mostaninál, 2021-re már háromnegyedük foglalkoztatott volt, meghaladva az uniós átlagot. 

Egy évtized alatt a legnagyobb mértékben azon édesanyák foglalkoztatása nőtt, akik három vagy több gyermeket nevelnek, és jelentős volt az emelkedés a hat év alatti gyermeket nevelő nők körében is. Az iskolás gyermekek édesanyáinak foglalkoztatottsága pedig ma már a kilencven százalékhoz közelít.

A kisgyermekes nőknek a munka és a család összeegyeztetésében jelentős támogatást nyújt a gyermekgondozási ellátások rugalmas rendszere, a gyed extra, amely lehetővé teszi a gyermekgondozás melletti munkavégzést – hívja fel a figyelmet a KINCS.

A csecsemőgondozási díj, a csed ma már a fizetés száz százaléka, nettó összege magasabb, mint a korábbi fizetés. A gyermekgondozási díj, a gyed maximális összege pedig 2010 óta a minimálbér emelésének következtében több mint két és félszeresére nőtt, 102 ezer forintról 280 ezer forintra.

A KINCS Percekből az is kiderül, hogy segíti a nők munkavállalását a hároméves kortól minden gyermek számára biztosított óvodai nevelés, valamint a bölcsődék megújult és egyre bővülő hálózata. A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010 óta hetven százalékkal növekedett, ma már az egy és három év közötti gyermekek harmada tudja igénybe venni a szolgáltatást.

Borítókép: Illusztráció, többgenerációs család (Fotó: 123RF)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.