Márki-Zay: Nem veszélyes fegyvereket küldeni Ukrajnába

Márki-Zay Péter nyíregyházi fórumán ismét amellett kardoskodott, hogy Magyarország is vállaljon szerepet az orosz–ukrán konfliktusban. Korábban Szijjártó Péter figyelmeztetett: ha Magyarországon áthaladna egy halált okozó fegyvereket tartalmazó szállítmány, az már az egész Magyarországon való tartózkodása során megsemmisítendő célpont lenne.

2022. 03. 07. 11:36
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 1. Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Nemzetközi Befektetési Bank székháza elõtt, a szervezõk szerint az orosz kémbank és Putyin ellen szervezett demonstráción 2022. március 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedi a fegyverszállításokat áthaladni magyar területen. Orbán Viktor azt hazudja, hogy ezzel veszélynek tenné ki Magyarországot […] Nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban ezek a fegyverek nem a magyarok ellen használandók, ezek a magyarokat védik Ukrajnában 

– nyilatkozta Márki-Zay Péter pénteken, a baloldali összefogás nyíregyházi fórumán. A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje hozzátette, szerinte Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, hogy fegyverek küldésével veszélynek tenné ki Magyarországot. Márki-Zay azt is elmondta az eseményen, hogy szerinte az ukránok Orbán Viktort tartják felelősnek a háború kirobbanásáért. 

Árulásnak tartja

A politikus egyébként már régóta kardoskodik amellett, hogy valamilyen formában Magyarország is vállaljon szerepet az orosz–ukrán konfliktusban. Márki-Zay Péter korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában például egyenesen árulásnak nevezte, hogy Magyarország nem enged át a területén fegyvereket Ukrajnába. A baloldal miniszterelnök-jelöltje arra hivatkozott, hogy korábban a kormány engedte, hogy a területén keresztül szállítsanak orosz fegyvereket, ám akkor nem volt háború. 

– Az is egy árulás, azért azt szögezzük le, hogy amikor Szerbiába kellett orosz fegyvereket átengedni, akkor Orbán átengedte őket. Most pedig azzal a hazugsággal jön, hogy az Európai Unió fegyvereit majd a magyarok ellen használják. Könyörgöm! Milyen logika ez? – hangoztatta Márki-Zay. 

A politikus korábban az általa meleg kommunistának titulált Gulyás Márton műsorában arról beszélt, hogy ő nemcsak fegyvereket, de akár magyar katonákat is küldene Ukrajnába, ha a NATO úgy döntene. A hódmezővásárhelyi polgármester kirohanása különösen érdekes annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban soha nem látott súlyosságú retorziót ígért az orosz–ukrán konfliktusba beavatkozó államoknak.

Hogyan lehet belekeveredni a háborúba?

– Például úgy, ha egy ország átengedi a területén azokat a fegyvereket, amelyeket mások küldenek a háborúba – fogalmazott Szijjártó Péter Facebook-oldalára feltöltött videóban. Szerinte ennek kapcsán egy dolgot nem szabad elfelejteni. 

Ha van két háborúzó fél, és az egyik fegyvert kap kívülről, akkor az ellenség szempontjából evidens feladat, hogy ezeket a fegyverszállítmányokat megsemmisítse, mielőtt azok felhasználásra kerülhetnének vele szemben

− magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter. Azt is hozzátette, hogy egy ilyen szállítmány az egész útja során megsemmisítendő szállítmány. Majd azt kérte a hallgatóságtól, hogy gondoljanak bele, ha Magyarországon áthaladna egy halált okozó fegyvereket tartalmazó szállítmány, az már az egész Magyarországon való tartózkodása során megsemmisítendő célpont lenne. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.