időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Menekült diákok költöztek az SZFE kollégiumába + fotók

Elek Nikoletta
2022.03.13. 19:35 2022.03.13. 19:36
Menekült diákok költöztek az SZFE kollégiumába + fotók

Kijevi és harkivi egyetemeken tanuló afrikai diák költöztek be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai kollégiumába

 – erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére Szarka Gábor, jelezve: a menekültfogadás céljából az intézmény vezetése fel is újította azt. 

A kancellár tájékoztatása szerint az SZFE már korábban felajánlotta a kormánynak, hogy az üresen álló Vas utcai kollégiumát a menekültek rendelkezésére bocsátja. Az együttműködés eredményeként pedig a mai nap folyamán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával közel hatvan, afrikai, elsősorban Ghánából és Nigériából származó diák költözött be. Mint mondta, jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy a menekült diákok meddig maradnak a diákszállón, az intézmény vezetése azonban addig biztosítja az elhelyezésüket, ameddig a helyzetük jobbra nem fordul.

Fotó: Mirkó István

 Jelen ismeretünk szerint az elszállásolt diákok egy része más európai országokba szeretne továbbtanulni, de az is egy opció, hogy magyarországi felsőoktatási intézményekben fejezik be a tanulmányaikat. Amennyiben viszont a helyzet úgy alakul, hogy visszatérhetnek, akkor Ukrajnában fogják folytatni a tanulmányaikat

 – közölte az egyetem kancellárja.

Szarka Gábor végül arra is kitért, hogy a menekült diákok elhelyezését koordináló ITM napi szinten el fogja látni őket élelemmel is, tehát semmiben sem fognak hiányt szenvedni.

Fotó: Mirkó István
Háború Ukrajnában

Közvetlen életveszély miatt költöztetik át az ukrán határ menti orosz lakosságot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.