Nézőpont: A Fidesz–KDNP 47, az egyesült baloldal 42 százalékon áll a választások előtt egy héttel

A Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll – derült ki a „Ki nyer ma?” című, a Nézőpont Intézet által szervezett kutatói konferencián hétfőn. A rendezvényen bemutatták az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, valamint a Társadalomkutató legfrissebb kutatási eredményeit.

2022. 03. 28. 12:12
null
Békemenet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Nézőpont Intézet legújabb felmérését ismertetve elmondta, a Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 3, a Megoldás Mozgalom 1 százalékon áll. A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz–KDNP jelenleg az egyéni választókerületekben 73, az ellenzék 33 mandátumot szerezne. A listás szavazatok a kormányoldalnak és az ellenzéknek is 46 mandátumot hoznának. 

Mindennek fényében a Fidesz–KDNP összesen 119, az ellenzék 79 mandátumot szerezne a Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján.

Pillók Péter, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatója előadása elején az orosz–ukrán konfliktus társadalmi megítélését mutatta be. Elmondta, a felnőtt magyar lakosság 47 százaléka azt mondta, mind a két fél hibás a konfliktus kialakulásában – pontosan 47 százalék gondolta így –, Putyint a válaszadók 32 százaléka tartja felelősnek. A kérdezettek 71 százaléka szerint Orbán Viktor békés viszont igyekszik fenntartani Oroszországgal, biztosítva a magyar gáz- és energiaellátást. 

A válaszadók 90 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarország biztonsága az első, ezért hazánk nem sodródhat bele fegyveres konfliktusba.

A repüléstilalmi zóna kialakítását a magyarok 78 százaléka nem támogatja, ugyanis véleményük szerint az egy újabb világháború kitöréséhez vezetne. Pillók Péter arról is tájékoztatott, hogy 79 százalék szerint hazánknak el kell utasítania azokat a szankciókat, amelyek árthatnak a magyar gazdaságnak. Ennél is többen, 81 százalék véleménye szerint nem megengedhető az orosz gáz elzárása Magyarországon.

A belpolitikai adatok tekintetében a Századvég 49 százalékos Fidesz–KDNP győzelmet becsült, az ellenzéki összefogásnak 44 százalékot jósolt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 3 százalékot, a Megoldás Mozgalom és Normális Élet Pártja 1 százalékot kapna. 

Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a központ kutatási eredményeit illetően kifejtette, Orbán Viktort 58 százaléknyian látnák szívesen miniszterelnökként, ezzel szemben 25 százalék támogatja Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét.

A magyarok 49 százaléka szerint romlana az emberek anyagi helyzete, ha az ellenzék kerülne hatalomra – erről már Sóvágó Sándor, a Real-PR 93. kutatócég vezetője beszélt előadásában. Elmondta, a kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt négy évben a válaszadók többsége úgy ítélte meg, hogy inkább javult (36 százalék), vagy nem változott (38 százalék) az anyagi helyzete.

A választásra vonatkozóan feltették a kérdést, hogy milyen választási eredménytől várnák a válaszadók az anyagi helyzetük javulását. 

A biztos szavazók 39 százaléka szerint Fidesz-győzelem, 10 százalék szerint baloldali győzelem esetén javulna anyagi helyzetük, a vidéki lakosok ötszöröse egyértelműen a Fidesz–KDNP győzelméhez köti anyagi helyzetének javulását.

A Real-PR 93. szerint a Fidesz–KDNP jelenleg 49, a baloldali összefogás 41, a Mi Hazánk Mozgalom 5, a Kétfarkú Kutya Párt 3, ez egyéb pártok pedig két százalékon állnak.

Talabér Krisztián, a Társadalomkutató elemzője is beszámolt a cég által mért legfrissebb adatokról. Elmondta, 

a kérdezettek 68 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter pártjára szavazzon, de még a baloldali szavazók 42 százaléka sem szavazna a baloldal miniszterelnök-jelöltjére.

Borítókép: békemenet (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.