A jó előjel még nem automatikus győzelem

A választást megelőző kutatások alapján a Fidesz–KDNP az esélyes, de a választásnapi részvétel lesz döntő jelentőségű – derült ki a „Ki nyer ma?” című, a Nézőpont Intézet által szervezett kutatói konferencián, hétfőn.

2022. 03. 28. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen bemutatták az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, valamint a Társadalomkutató legfrissebb kutatási eredményeit. Lapunk a kutatási eredményekről külön is beszámolt, cikkünk a linkre kattintva olvasható.

A közvélemény-kutatói konferenciát Szánthó Miklós, a központ igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, valamint Barthel-Rúzsa Zsolt a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezérigazgató-helyettese részvételével tartott kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg.

A választási eredményt meghatározó tényezők vonatkozásában Mráz Ágoston Sámuel a vezetőjelöltek megítélésének szerepére és az orosz–ukrán háborúra adott válaszok jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, mindkettő terén a kormánypárti álláspont népszerűbb. A Nézőpont vezetője szerint Orbán Viktor „stratégiai nyugalmával szemben” Márki-Zay Pétert a „stratégiátlan nyugtalanság” jellemzi, ami a baloldali szavazóbázis bővülését váró baloldali stratégia kudarcának köszönhető. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatások és becslések között különbséget kell tenni. 

Látható, hogy minden közvélemény-kutatás a Fidesz győzelmét prognosztizálja, mert a kormány álláspontja még a Fidesznél is népszerűbb

 – fogalmazott Mráz Ágoston, hozzátéve: miniszterelnökként Orbán Viktor sokkal népszerűbb Márki-Zay Péternél.

Szánthó Miklós szerint a kormányzati teljesítmény és a narratívaalkotási képesség lesz meghatározó, ami együtt adhat választ arra a kérdésre a választóknak, hogy ki tudja jobban megvédeni Magyarország érdekeit. Az Alapjogokért Központ vezetője felhívta a figyelmet arra a jelenségre is, hogy Márki-Zay Péter képe eltűnt a plakátokról. Mint mondta, 

a közös kormányfőjelölt esetében annyira szembeötlő a kompetencia hiánya, hogy még a kormánykritikusok körében is megosztottak miniszterelnöki alkalmassága tekintetében.

Hangsúlyozta azonban, hogy az esélyek könnyebben eredményeznek elbizakodottságot, mint győzelmet. 

Az Alapjogokért Központ igazgatója kijelentette, a választás szempontjából a kormányzati teljesítmény a sorsdöntő. Az igazgató közkeletű tévedésnek nevezte azt az állítást, hogy 2019-ben győzött a baloldal, hiszen országos, összesített adatok alapján a Fidesz nyerte meg a választást. Szánthó Miklós elmondta, 

a magyar kormányzat mindig azt a kérdést teszi fel, hogy mi a magyar érdek, ebből vezeti le a megoldásokat, míg a baloldal igazodási kényszerből, külföldi véleményekhez igazítja álláspontját. 

Az igazgató arról is beszélt, hogy a háborús helyzet kapcsán ordító volt a különbség a két oldal között, hogy melyik oldal tudja megvédeni Magyarországot nagy nyomás alatt is, és melyik oldal az, amely inkább a külföldi érdekeket szolgálja.

Barthel-Rúzsa Zsolt szintén kiemelte a jelöltek személyének szerepét a kínált jövőképek hitelessége és a válságkezelő képesség mellett. Szerinte nemcsak az lesz döntő, hogy a táboron belül mennyire elfogadott egy jelölt, hanem hogy a szűk szavazóbázison túl is úgy gondolják-e, hogy érdemes rá szavazni. 

Az elmúlt 30 évben már bizonyított Orbán Viktorral áll szemben az a Márki-Zay Péter, aki nagyon sokat dolgozott azon, hogy a kezdetben kedvező támogatottsági mutatóit lerontsa – fogalmazott.

A vezérigazgató-helyettes szerint Márki-Zay Péter nem tud jövőképet adni az emberek számára, és nem számít szimpatikus jelöltnek a választók körében.

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, valamint Barthel-Rúzsa Zsolt a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezérigazgató-helyettese (Fotó: Kincses Krisztina/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.