időjárás 17°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Novák Katalin: Kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.04. 18:45 2022.03.04. 21:51
Novák Katalin: Kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra

A Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Novák Katalin köztársaságielnök-jelölt személyesen mérte fel Beregszászon a kárpátaljai lakosság és a Magyarországgal szomszédos megyében menedéket kapott belső-ukrajnai menekültek helyzetét. Mint elmondta, Magyarországon béke van, és ezt a békét mi őrizni fogjuk, ezért is nem avatkozunk be, és ezért is nem fogunk belesodródni ebbe a háborúba.

Novák Katalin a négy magyarországi egyházkerület püspökeivel érkezett Beregszászra, akikkel együtt közös istentiszteleten vett részt a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőivel és lelkészeivel.

A beregszászi református templomban Novák Katalin kijelentette, hogy mi, magyarok kitartunk egymás mellett, számíthatunk egymásra. Valamikor tettekkel, valamikor szavakkal, valamikor pedig puszta jelenlétével kész segíteni az ember. 

Úgy érzem, hogy a legtöbb, amit mi most tehetünk, hogy itt vagyunk, hogy veletek vagyunk, önökkel vagyunk ma is

– fogalmazott a református szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete.

(Fotó: MTI/Nemes János)

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy az anyaországi vendégek minden, a kárpátaljai magyarság számára fontos eseményen jelen vannak: a családi napokon, a beregszászi magyar főiskola tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségein, gyülekezeti rendezvényeken. 

Osztozunk az örömben, és most osztozunk a bánatban, az aggodalomban, osztozunk a nehézségben is

– mondta.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon is vannak viták, vannak, amiben nem értünk egyet, most azonban mindenki közösen, együtt dobbanó szívvel gondol a kárpátaljai magyarokra.

Novák Katalin elmondta, Magyarország minden menekültet vendégként fogad, addig maradhatnak, amíg maradniuk kell. Kiemelte azoknak az embereknek a szerepét, akik otthon maradtak és szolgálják a közösséget. Végezetül azt kívánta, hogy mint már annyiszor a magyar történelemben, most is erősebben álljunk fel ebből a nehéz helyzetből.

Novák Katalin ezt követően beregszászi sokgyermekes családokat, egyedülállókat keresett fel, valamint ellátogatott a háborús menekültek számára létrehozott egyik menekültszállásra. Valamennyi helyszínen segélycsomagokat nyújtott át a rászorulóknak. Végezetül a Kárpátaljai Református Egyház diakóniai központjának pékségében az ott dolgozókkal együtt készített kenyeret, amelyet ugyancsak a nehéz sorsú emberek kapnak meg.

(Fotó: Novák Katalin / Facebook)

A magyar közszolgálati média munkatársainak nyilatkozva Novák Katalin aláhúzta, hogy Magyarországon béke van, és ezt a békét mi őrizni fogjuk, ezért is nem avatkozunk be, és ezért is nem fogunk belesodródni ebbe a háborúba. Mind az anyaországban, mind pedig Kárpátalján olyan összefogás valósul meg, amely minden bajban lévőnek segítséget nyújt – emelte ki.

Borítókép: Ukrajnai háború, Novák Katalin Beregszászban. Fotó: MTI/Nemes János

Háború Ukrajnában

Rövid ideig tudják csak követni, mi történik az Ukrajnába küldött fegyverzettel

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.