időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Orbán Viktor Beregsurányban: Senki nem marad ellátatlanul + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.03. 15:29 2022.03.03. 16:31
Orbán Viktor Beregsurányban: Senki nem marad ellátatlanul + videó

Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad 

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki a magyar–ukrán határ mellett fekvő Beregsurányba látogatott.

Orbán Viktor kiemelte: baj idején a legfontosabb a nyugalom, a higgadtság, a tapasztalat és a rutin. Magyarországnak pedig válságviselt miniszterei vannak, ezért a koordináció jól működik, emellett pedig az önkéntesek munkáját is összehangolták, így 

semmilyen adomány nem megy kárba, mindent csoportosítanak, szétosztanak és eljuttatnak a megfelelő helyre. 

A kormányfő tájékoztatása szerint azokat a menekülteket, akiknek nincs olyan ismerősük, akinél megszállhatnának, és Magyarországon maradnak, átmeneti szálláson helyezik el. Mint mondta, az ország különböző pontjain már kijelöltek számukra megfelelő helyeket, ahol ételt és szállást kapnak akkor is, ha hosszabb ideig kénytelenek maradni. Hozzátette, már elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását is. 

Mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni, és itt kell berendezkednie Magyarországon

 – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítenek. 

A miniszterelnök szólt arról is, a magyar menekültek egyszerűbb helyzetben vannak, mert beszélik a nyelvet, vannak ismerőseik kapcsolataik, gyorsan találnak szállást, sőt, a legtöbbjük munkát is. Megjegyezte, beszélt a határon olyan családdal, amelyiknek Nyíregyházán már van bérelt lakása, ahova öt gyerekkel költözhetnek és már holnap munkába is állnak. Vannak azonban akik elesettebbek, részben mert nem magyarok, nem beszélik a nyelvet és mert nem tudják, hogy maradni akarnak-e – mutatott rá. 

A menekült diákok helyzetéről szólva elmondta:

 a többségében indiai, nigériai és kínai tanulók szintén bejöhetnek Magyarországra és a nagykövetségeikkel kötött megállapodás alapján Budapestről hazamehetnek. Akik pedig nem akarják elveszíteni az eddigi tanulmányi éveiket, azokkal megállapodnak, és ha akarnak, vissza tudnak jönni magyarországi egyetemekre, hogy befejezzék a tanulmányaikat. 

– Szállás van, egyelőre ellátás van, munkalehetőség is lesz, a diákoknak van iskola, vannak tolmácsaink, a körülményekhez képest a dolgok gördülékenyen mennek – összegzett a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, az oroszokkal és az ukránokkal is Szijjártó Péter külügyminiszter tarja a kapcsolatot, ő személyesen a háború kitörése óta nem beszélt senkivel. A kérdésre, hogy tervezi-e, úgy felelt: 

ahogy a szükség hozza, amikor szükség van rá, akkor beszélek.

 A miniszterelnököt kérdezték a paksi beruházásról, aki elmondta, hogy Paks II  menetrend szerint megépül, reményei alapján ennek a kormánynak az  irányításával, úgy, ahogy eltervezték. 

– Paks II-re szüksége van Magyarországnak és szüksége van a magyar embereknek, nélküle a magyar ipar is versenyképtelenebb lenne, és a családok rezsiköltsége is magasabb lenne. Ezért a kormánynak semmilyen oka nincs arra, hogy megváltoztassa korábbi terveit és nincs is ilyen szándéka

 – szögezte le.

 Február eleji találkozójáról Vlagyimir Putyinnal Orbán Viktor azt mondta, a német kancellár, a francia elnök és ő is békemissziót teljesített Moszkvában. Megpróbálták elérni, hogy az ukránok és az oroszok közötti tárgyalással a háború megelőzhető legyen. – A lehetőséget, azt hiszem, megteremtettük, sajnáljuk, hogy végül is ez a lehetőség nem lett valóság – fogalmazott. Arra az angol nyelvű kérdésre, hogy mit üzen Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Orbán Viktor angolul azt felelte, hogy nekik nincs üzenete, csak azoknak a menekülteknek, akik jelen vannak. Nekik azt üzeni, hogy 

Magyarország jó barátja Ukrajnának, az ukrán emberek számíthatnak ránk.

Úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy az ukrán és az orosz vezetőnek tőle kellene üzenet, tanács.  Szavai szerint ők nagy fiúk, nála jobban tudják, mit kellene tenni. 

Egy másik angol kérdésre válaszolva kiemelte, hogy mindent megpróbáltak megtenni a tárgyalások érdekében. – Ami most van, az háború, a háborút pedig csak tárgyalással, tűzszünettel lehet megállítani. Ez azonban nem az európai vezetőkön vagy a magyar miniszterelnökön múlik, hanem az oroszokon és az ukránokon, alapvetően az oroszokon – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy Magyarország mindig elérhető lesz, ha az oroszoknak és az ukránoknak a békekötéshez szükségük lesz rá. 

Egy másik külföldi újságíró azt vetette fel, hogy a magyar kormány most nagyon másként áll a határokhoz érkező emberekhez, mint 2015-ben. Orbán Viktor azt mondta: 

a magyarok nem a kényelmes, biztonságos Nyugaton élnek, hanem a nehézségek közepén és ez évszázadok óta így van. Ebből fakadóan – jegyezte meg – mi különbséget tudunk tenni migránsok és menekültek között.

Borítókép: Orbán Viktor a beregsurányi segélyponton (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Háború Ukrajnában

Szovjet gyártmányú rakéta csapódhatott be Moldovában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.