Társadalomkutató: A magyarok szolidárisak az ukrajnai menekültekkel

A magyarok négyötöde (79 százalék) szerint be kell fogadni az Ukrajnából érkező menekülteket, mindenféle korlátozások nélkül – derül ki a Társadalomkutató friss felméréséből. A kutatás szerint a magyarok pártállástól, lakóhelytől és korcsoporttól függetlenül szolidárisak Ukrajna népével, minden vizsgált csoportban legalább kétharmados többsége van a menekültek támogatásának, tehát az ügyről való vélekedés hídként köti össze Magyarország társadalmi csoportjait.

2022. 03. 06. 9:13
Budapest, 2022. március 3. Az orosz-ukrán háború elõl menekülõ emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szomszédos Ukrajnában zajló háborús konfliktus kapcsán felmérést végzett a Társadalomkutató, arra a kérdésre keresve a választ, hogy az Ukrajnából érkező menekülteket Magyarországnak korlátozások nélkül be kellene fogadnia vagy sem. A magyarok egyhangúnak mondható választ adtak, szolidaritásukat kifejezve az ukrajnai menekültekkel.

A Társadalomkutató felmérése szerint 

a teljes népesség négyötöde (79 százalék) szerint korlátozások nélkül be kell fogadni az Ukrajnából érkező menekülteket (18 százalékuk szerint nem kellene). 

Az adatok további elemzéséből az is kiderül, hogy jelentős törésvonalak egyáltalán nem fedezhetők fel a társadalmon belül az ügyben, a társadalom álláspontja egységes. A kormánypárti és kormányellenes szimpatizánsok egyaránt négyötöde (előbbinek 81, utóbbinak 78 százaléka szerint) támogatja a háború elől menekülő emberek befogadását. Még az általában tetten érhető vidék-város törésvonal sem érvényes jelenleg: a budapestiek és vidékiek szintén négyötöde (83 és 78 százalékuk) megértő a menekültkérdésben. A magyarok vélekedése egyértelműen mutatja, hogy 

a nemzet egységes a helyzet megítélésében.

A társadalmi törésvonalak nem befolyásolják a megítélést. Fotó: Társadalomkutató

– Lényeges különbség a kérdés megítélésében a korosztályok között sincs. A 18–29 év közöttiek 66 százaléka, a 30–39 év közöttiek 73, a 40–49 év közöttiek 79, az 50–59 év közöttiek 81, és a 60 évnél idősebbek 89 százaléka támogatja, hogy Magyarország befogadja a háború elől menekülőket Ukrajnából – állapította meg elemzésében a Társadalomkutató. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 

minél idősebb korcsoportot vizsgálunk, annál nagyobb arányú támogatást fedezhetünk fel.

– Ennek oka vélhetően a történelemben keresendő, ugyanis az idősebb nemzedék az, aki élete korábbi szakaszában már találkozott háborús időszakkal, míg a fiatalabb nemzedékek javarészt békés időszakban élték le életüket – tették hozzá.

Borítókép: Az orosz–ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.