Veszélybe sodorná a magyarokat az ukrán–orosz háború idején a baloldal

Miközben a magyar kormány mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy hazánk semmiképpen ne sodródjon bele az orosz–ukrán háborúba, és ahogy Orbán Viktor elmondta, jelenleg stratégiai nyugalomra van szükség, a baloldal folyamatosan felelőtlen nyilatkozatokat tesz, amelyekkel veszélyeztetik hazánk helyzetét és a magyar emberek biztonságát. Márki-Zay Péter mellett számos baloldali politikus tett meggondolatlan kijelentéseket.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 15:46
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Pétert, a baloldal miniszterelnök-jelöltjét először Gulyás Márton kérdezte a Partizán című műsorban arról, hogy hogy miniszterelnökként segítené-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében. Válaszában Márki-Zay leszögezte: 

Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenének.

A műsorvezető konkrétan rákérdezett a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől, hogy akár katonai segítséget is biztosítana-e. Márki-Zay először annyit mondott: – Hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának. Azonban Gulyás ismét rákérdezett: – Akár katonait is? Márki-Zay Péter aláhúzta:

– Hát, hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

Márki-Zay Péter a szélsőséges nézeteiről korábban az ATV műsorában is beszélt, ahol hangoztatta: bármit megtenne, amit a nemzetközi katonai szövetség elvár. Mint fogalmazott,

hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt ő is támogatni fogja.

Márki-Zay Péter az orosz nagykövetség előtt megtartott baloldali tüntetésen elmondta: –Azt a hazugságot terjesztették, hogy mi magyar fiatalokat akarunk háborús zónába küldeni. Majd hazugságnak nevezte a vele kapcsolatban megjelent sajtóhíreket az orosz nagykövetség előtt megtartott baloldali tüntetésen. Arról azonban nem tett említést hallgatóságának, hogy épp ő volt az, aki a magyar katonák háborúba indításáról beszélt.

Később egy német lapnak is megerősítette, hogy akár fegyvert is szállítana Ukrajnába. 

„A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU így döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk” – így nyilatkozott Márki-Zay Péter a Der Tagesspiegel című német lapnak.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje rendszeresen maga is álhíreket gyárt és terjeszt. Hazudott arról, hogy Magyarország blokkolta volna az uniós szankciókat, és elkezdte terjeszteni azt az álhírt, hogy Magyarország katonai géppel fegyvereket küld Ukrajnának, ezzel veszélybe sodorta hazánkat. Márki-Zay Péter hétfőn egy Facebook-bejegyzésben állította azt is, hogy egy Pápán állomásozó magyar katonai repülő szállít Ukrajnába fegyvereket. Hamar kiderült, ez sem igaz. A baloldal jelöltjének szavait a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár haladéktalanul cáfolta. 

Márki-Zay Péter megint hazudott. Magyar katonai repülő nem szállít fegyvereket Ukrajnába

– jelentette ki Kovács Zoltán. Az államtitkár megerősítette, magyar területről, magyar területen keresztül, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába. Kovács Zoltán azt is írta, hogy a NATO keretei között három magyar felségjelű gép lát el feladatokat, de nemzetközi legénységgel. Az államtitkár kiemelte, nem engedik, hogy a baloldal Magyarországot belesodorja ebbe a háborúba, és felszólította a baloldalt, hogy fejezze be a felelőtlen nyilatkozatokat.

Márki-Zay gyalázatos módon nekiment a hazánkba érkező menekülteknek is, oroszbarát fideszes szavazóknak minősítette őket. Nyilatkozatát elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy egyes pártok az anyaországi és a határon túli magyarok közötti ellentétek szításával kívánnak szavazatokat gyűjteni a közelgő parlamenti választásokon. 

A KMKSZ ismét arra kérte a magyarországi pártokat, illetve politikai szereplőket, hogy ne kezeljék kampánytémaként a kárpátaljai magyarságot, és megnyilvánulásaikban legyenek tekintettel az ott élők nehéz helyzetére. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is leszögezte: háborúban a magyarok pártján állni azt jelenti, hogy nemzettársaik oldalán, segítve, befogadva, támogatva őket. Úgy fogalmaznak: a globalista erők figurájának, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének erről lövése sincs, mégpedig azért, mert nincs benne érzés, semmi emberi, sem nemzeti. A VMSZ szerint Márki-Zay Péter nekiment a háborúból menekülni kényszerülő, otthonukat, életüket elhagyni kényszerülő magyaroknak, nőknek és gyerekeknek, feleségeknek és anyáknak.

Egymásnak ellentmondó kijelentései után Márki-Zay Péter abszurd és képtelen hazugságokkal támadta a kormányt. Szerinte Orbán Viktor az egyszemélyes felelőse az orosz–ukrán háborúnak. Mint fogalmazott, 

ez a háború, amit Orbán Viktor magatartása robbantott ki. 

Vagyis Márki-Zay Péter a magyar kormányfőt tette felelőssé az orosz–ukrán fegyveres harcokért.

A baloldal napokig hallgatott Márki-Zay Péter nyilatkozatáról, de nemcsak Márki-Zay Péter tett felelőtlen kijelentéseket, hanem más baloldali politikusok is. 

Rónai Sándor DK-s képviselő  arról beszélt, nagyon sajnálja, hogy a magyar kormány nem segít száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyvereket szállítanak. Valaki katonai segítséget, valaki pedig pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. A politikus azon sajnálkozott, hogy Magyarország nem segíti katonákkal és fegyverekkel Ukrajnát. 

Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítjük száz százalékig ezt a folyamatot, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításában segítenek

– fogalmazott.

Rónai Sándor azt is mondta, szerinte ezzel hazánk nem veszélyeztetné a kárpátaljai magyarságot.

Fekete-Győr András szerint elrettentésre van szükség, ezért a Momentum bukott pártelnöke is fegyvereket küldene Ukrajnába, belesodorva ezzel Magyarországot a háborúba. A Magyar Hangnak úgy nyilatkozott, Magyarországnak fegyverekkel kell támogatnia Ukrajnát. Mint mondta, először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára.

Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadója, a volt SZDSZ-es Szentiványi István a Partizán című műsorban arra emlékeztetett; a Momentum szerint is fegyvereket kellene küldeni Magyarországnak Ukrajnába. Szerinte hogyha van közös NATO döntés, abban Magyarországnak részt kell vállalnia. 

 

Korábban a balliberális Donáth Anna is fegyveres beavatkozást sürgetett nyilatkozataiban Magyarország részéről ukrán területeken.

Végezetül Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa annak ellenére követelte fegyverek küldését Ukrajnának egy kedd esti baloldali megmozduláson, hogy a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg bejelentette; a katonai szövetség nem akar a konfliktus részese lenni, ezért nem küld fegyveres erőket Ukrajnába. 

Borítókép: Október 23-i baloldali gyűlés. Fotó: Ripost/Máté Krisztián

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.