Závecz: A biztos választók ötven százaléka a kormánypártokat támogatja

A Fidesz–KDNP listájára a választókorú népesség 39 százaléka, a baloldali összefogás listájára pedig a választók 36 százaléka szavazna.

Magyar Nemzet
Forrás: infostart.hu2022. 03. 29. 19:07
null
20211023 Budapest Békemenet Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés a fővárosban. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztos választók körében a Fidesz–KDNP-nek ötvenszázalékos a támogatottsága, az ellenzék 46, a Mi Hazánk három, a Kétfarkú Kutya párt pedig egy százalékon áll 

– derült ki a Závecz Research legfrissebb felméréséből, amelynek március 21. és 27. között volt az adatfelvétele. A kormánypártok listáját továbbá a választókorú népesség 39 százaléka, az Egységben Magyarországét 36 százalék, a Mi Hazánk Mozgalmat három, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot két százalék támogatta. 

A Závecz a kutatásában arra is kitért, hogy a választás előtti utolsó héten két választásszociológiai történésnek nagy és kiszámíthatatlan hatása lehet. Az egyik a mozgósítási kampány sikeressége, a másik pedig azon választópolgárok döntése, akik ugyan aktívak, de csak az utolsó napokban határozzák el magukat valamelyik politikai erő mellett. Mint írták, 

a Fidesz–KDNP táborában 1,9 millióan ígérik, hogy bizonyosan ott lesznek április 3-án a szavazóhelyiségben, a baloldalon pedig 1,7 millió fő a biztos résztvevők száma.

Kiderült, az aktivizálandó párthívek egy része hajlik arra, hogy részt vegyen a választáson: a kormánypártiak körében még egymillióan valószínűsítik azt, a baloldaliak közül nagyjából 900 ezren. Véleményük szerint azonban jóval nagyobb kihívás a pártok számára a mérsékelten vagy erőteljesen passzív támogatóik „felrázása”, annak érdekében, hogy szimpatizánsból tényleges szavazóvá váljanak. A felmérés szerint a Fidesz–KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret, utóbbiakra tehát nagyobb feladat hárul. 

Borítókép: Békemenet és megemlékezés a fővárosban 2021. október 23-án. A képen Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.