A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Závecz közvélemény-kutató: Orbán Viktor jobb hazafi, mint Márki-Zay

A választók Orbán Viktor miniszterelnököt megbízhatóbbnak és jobb hazafinak tartják, mint Márki-Zay Pétert – derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amit a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

Munkatársunktól
Forrás: 24.hu2022. 03. 22. 12:45
Kossuth tér Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje gyengébb érdemjegyeket kap a Fidesz-szavazóktól, mint Orbán Viktor a baloldal támogatóitól, a bizonytalanok viszont inkább Márki-Zay mellett érvelnek

– derül ki a kutatásból. A 24.hu. kiemeli, hogy a politikával szembeni bizalmatlanságot jelezheti, hogy mindkét oldal hívei az őszinteséget látják az általuk kedvelt jelölt viszonylagosan gyenge pontjának. A választók szerint Márki-Zay fő erénye az, hogy Európa-párti.

A kutatásban a válaszadóknak tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt Orbán Viktorra, illetve a baloldal miniszterelnök-jelöltjére (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző). 

Az összes megkérdezett szerint Orbán Viktor legjobb tulajdonsága az, hogy hazafi és nemzetközileg elismert, mindkettőre 3,4 pontot kapott. A válaszadók szerint a legkevésbé az őszinteség jellemző rá, és az, hogy Európa-párti lenne (3-3 pont), de a megbízhatóságra is csak egy tizeddel kapott jobb értékelést. A 24. hu felhívja a figyelmet arra, hogy látszólag kicsi a különbség az egyes jelzőknél elért pontszámok között, viszont a társadalom megosztottsága és a két szavazótábor nagyjából hasonló mérete miatt a 3-asnál lényegesen jobb osztályzatok már erősnek számítanak.

A lap idézi Závecz Tibort is, aki hangsúlyozta, hogy az ötfokú skálán történő értékeléseknél, ha az adatokat a teljes válaszadók körében értelmezzük, a +/- 0,4-es vagy annál nagyobb különbségek nevezhetők statisztikailag markánsnak. Vagyis az Európa-pártiság egyértelműen Márki Zay Péterre jellemző inkább (3,5 pontot kapott, míg a kormányfő 3-t), a hazafiság és a nemzetközi elismertség ugyanakkor Orbán Viktorra igaz inkább a választók szerint (3,4 pontjával szemben kihívója mindössze 2,9 és 2,6 pontot szerzett ezekben a kategóriákban). Az őszinteség és a megbízhatóság pedig nagyjából egyformán jellemző mindkettőjükre a válaszadók szerint, de az utóbbinál Orbán 0,3 pontos előnye közel van ahhoz, hogy a hibahatáron túli különbség legyen – emeli ki a lap. Megemlíti viszont azt is, hogy a kutatás épp az orosz-ukrán háború kitörését megelőző nap, február 23-án zárult. 

A 24. szerint a történtek változtathattak valamelyest a politikusok megítélésén (hiszen az Orbán-kormány például minden európai uniós szankciót támogatott), de érdemes látni azt is, hogy Orbán eleve egy olyan jelzőt, a nemzetközi elismertséget tekintve szerepelt kiemelkedően, amit kritikusai gyakran kétségbe vontak vele kapcsolatban, elsősorban az Európai Unióval folytatott vitái miatt. 

A jelek szerint azonban főként saját tábora külföldön is elismert vezetőnek gondolja a miniszterelnököt, miközben ilyen értékelést a politikában viszonylag új szereplőnek számító ellenzéki politikusként, mint amilyen Márki-Zay, nehezebb kivívni – teszi hozzá a lap.

A kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz-szavazók körében nem volt olyan tulajdonság, amelynél Orbán Viktort 4,3 pontnál rosszabbra értékelték volna.

Az baloldali választók szerint az öt vizsgált tulajdonság közül az őszinteség jellemző a legkevésbé a miniszterelnökre, ebben a kategóriában 1,7 pontot ért csak el náluk, viszont a hazafiságát és a nemzetközi elismertségét 2,2 pontra értékelték. A fideszesektől is az őszinteségre kapta a legkevesebb pontot a miniszterelnök (4,3-at), a megbízhatóságra, a hazafiságra és a nemzetközi elismertségre pedig a legtöbbet (4,6-ot). Átlagos pontszáma a saját szavazói körében 4,5, míg az ellenzékieknél 1,98, a más listára szavazóknál 2,94, a pártnélkülieknél pedig 2,92 volt.

A lap kiemeli, hogy a megkérdezett különféle társadalmi csoportok között nagy eltérések nem tapasztalhatók, de az iskolai végzettség szerint vannak megítélésbeli különbségek. A legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezőknél átlagosan 3,34 pontot ért el a kormányfő, míg a magasabb végzettségűeknél 3 pont körüli értéket. Az alapfokú végzettségűek megbízhatóbbnak tartják a miniszterelnököt (3,3 pont), mint a diplomások (3 pont), mint ahogyan a nemzetközi elismertség (3,6, illetve 3,2 pont) és az őszinteség terén (3,1 pont, illetve 2,7 pont) is szignifikánsan jobb értékelést kapott tőlük, mint az egyetemet, főiskolát végzett válaszadóktól.

Érdekesség viszont, hogy településtípusok szerint viszont nincsenek jelentősebb különbségek a válaszok megoszlásában. A községekben élők ugyan megbízhatóbbnak, Európa-pártibbnak, nemzetközileg elismertebbnek és őszintébbnek is tartják Orbánt, mint a budapestiek, de az eltérés mindössze 0,4 pont.

A baloldal szavazói szigorúbbak voltak Márki-Zay Péterrel, mint a fideszesek Orbán Viktorral – jegyzi mega  24.hu.

Márki-Zay Péter átlagosan 4,04 pontot kapott a hatpárti szövetség szimpatizánsaitól, a legkevesebbet arra, hogy nemzetközileg elismert (3,7) és hogy őszinte (3,8). A kutatás szerint Európa-pártiságára ugyanakkor olyan magas pontszámot adtak neki (4,5-öt), hogy annak az összes megkérdezettre vetítve is látszik a hatása.

A Fidesz-szavazók is erre a tulajdonságra adták Márki-Zaynak a legjobb osztályzatot (2,3), de ők átlagosan mindössze 1,62 pontra értékelték a baloldali miniszterelnök-jelöltet. Ez még annál is kevesebb, mint ahány pontot Orbán szerzett (1,98) a hatpárti szövetség támogatóitól.

A más listára szavazók átlagolva 3,02 pontot, a pártnélküliek pedig 3,54 pontot adtak Márki-Zaynak, utóbbi több mint hat tizeddel több, mint Orbán Viktor pontszáma, vagyis releváns különbség az ellenzéki jelölt javára a bizonytalanok között. A kutatás alapján komolyabb eltérés a baloldal miniszterelnök-jelöltjénél is az iskolai végzettség szerinti bontásnál látható. Az általános iskolát végzettek 3,2 pontot adtak Európa-pártiságára, míg a diplomások 4-et, de az alapfokú végzettségűek hazafinak is kevésbé tartják őt, mint a középfokú végzettségűek (2,7 pont és 3,3 pont).

Az életkori csoportok közül a legfiatalabb, 18 és 39 év közti korosztályban kapta a legmagasabb pontszámokat Márki-Zay, átlagosan 3,1 pontot, a 60 év felettiek 2,98-ra osztályozták, a legrosszabbul pedig a 40 és 59 évesek között szerepelt 2,76 ponttal. Orbán Viktor ugyanebben a korcsoportban 3,3 pontot ért el, a 60 év felettieknél 3,1 pontot, a fiataloknál pedig 3,22 pontot szerzett átlagosan.
 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.