A kereszténység a fiataloknak szóló konzervatív iránytű

– Amikor a hétgyerekes trójai faló lett a baloldal jelöltje, akkor azt mondtam, hogy ebbe bele kell állni, mert maguk előtt tolják azok, akik nekünk, a nemzetnek, a keresztényeknek a legrosszabbat akarják – jelentette ki Bese Gergő atya azzal kapcsolatban, miért vett részt tevékenyen a választási kampányban. Tass, Dunavecse és Szalkszentmárton plébánosa, aki pedagógusként hittant és földrajzot tanít, a Scruton V. P. közösségi térben a fiatalok életének buktatóiról és a Biblia iránymutatásairól is beszélt.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 04. 06. 21:19
Bese Gergő atya Forrás: Vasárnap.hu/YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bese Gergő elmondta, hogy egy egyszerű család első diplomás gyermeke, és a keresztény értékek mindig fontosak voltak számára. Kezdetben az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben politizált Gödöllőn, a mostani kormánypártok még ellenzékben voltak, majd az „Úristen fejbe kólintotta”, és eldöntötte, hogy pap lesz. Kiemelte: amikor szembesült azzal, hogy a fiatalok közül sokan nem akarnak a kormánypártokra szavazni, akkor úgy érezte, visszajöhet az, ami 2006 őszén, amikor a barátaival ők tettek be a mentőbe egy olyan férfit, akinek a szemét kilőtték, őket pedig megkötözték.

A plébános a választási kampányban való részvétele kapcsán úgy fogalmazott: 

„A kollégáim 99 százaléka beállt a sekrestyébe, én megkérdeztem az elöljárómat, hogy szabad-e, és az elöljáróm nem utasított el.”  

Felidézte, hogy ezért utaltak rá a baloldali kampányzárón és az ellenzéki médiumokban is úgy, mint békepapra. Kijelentette: fel kellett vállalnia, hogy elveszíti az ismerőseit vagy megbántja a volt diákjai egy részét, de úgy döntött, kiáll azok mellett, akik itt, Magyarországon akarnak jövőt építeni.  

− Sokan mondják azt, hogy a papnak csendben kell lennie, de csak akkor, ha nem azt mondja, ami annak a csoportnak jó. Ha viszont igen, akkor piedesztálra emelik – utalt az őt ért támadásokra.  Amikor Bese Gergőt a népszavazásról kérdezték, elmondta: a családok olyan mély szinten vannak ma, hogy nincs meg a védekezési eszközük a devianciák ellen, és szerinte ezen akár jogszabályokkal is segíteni kell. A szülők lassan többet töltenek a közösségi oldalakon, mint a gyermekeikkel, és ha a szülőktől nem látják a gyerekek, hogyan kell a másikat szeretni, később a saját párkapcsolatukban és családjukban sem lesznek erre képesek. Emellett nem tanulják meg azt sem, mit jelent a hazaszeretet, a család és az élet védelme.

A plébános kifejtette: nem lenne ma fiatal vagy egyetemista. 

A keresztény gondolkodással kapcsolatban már a középiskolában megtapasztalják a fiatalok, hogy egyedül vannak, mert a keresztény értékrend a családról, a hazáról, a házasságról nem „trendi”. Bese Gergő szerint a legnagyobb gond az, hogy a gyerekek egyik napról a másikra csak túlélnek, nincsen elképzelésük arról, mi lesz akár a jövő héten, s a fogyasztói társadalom kihasználja őket. Szerinte a házasságok nem jobbak attól, hogy az esküvő előtt mindent ki lehet próbálni, és a fiatalok vakvágányra mennek. Felidézte: annyi szexualitással kapcsolatos inger éri a fiatalokat, hogy gyakorlatilag elmondható, ha valaki valamit biztosan el akar adni, akkor összeköti a szexszel. A túlfűtött szexualitástól pedig tönkremennek a kapcsolatok, hiszen a fiúk már 11 éves kortól kezdve néznek felnőttfilmeket. Hajtja őket a vágy, de amikor az online térből kilépnek az offline-ba, már nem tudnak a lányoknak udvarolni. Utalt az atya az internetes társkeresőkre is, ahol percek alatt lehet partnert találni alkalmi kapcsolatra, és ha azt tanácsolja, hogy úgy nézzenek a párjukra, mint a leendő gyerekeik anyjára vagy akivel meg akarnak öregedni, akkor kinevetik.

A Biblia útmutatásaival kapcsolatban úgy nyilatkozott: nem lehet hátradőlni csak azért, mert kétezer évvel ezelőtt sem voltak jobbak az emberek, mint ma. 

Szerinte a szeretet parancsa a legfontosabb, és aki keresi, az Újszövetségben megtalálja az élete vezérfonalát. Kijelentette: sokkal jobb világban élnénk, ha kötelező lenne minden nap öt perc csend mindenkinek, mert a csenden keresztül az Isten súg. – A régi ember tudott csendben lenni, ki tudott lépni a mókuskerékből, ezért elődeink példáját kell követnünk – összegzett a plébános.

Borítókép: Bese Gergő atya (Fotó: Vasárnap.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.