Az LMP-é lett Dobrev Klára mandátuma

Már csak az a kérdés, hogy Márki-Zay Péter helyett ki ül be a parlamentbe.

Bákonyi Ádám
2022. 04. 20. 14:18
null
20210617 budapest XVI kerulet dobrev klara DK lakossagi forumot tart havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP kőbányai képviselője, az országos politikában ismeretlen Bakos Bernadett kapta Dobrev Klára parlamenti mandátumát – derül ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai határozatából, amit a közös listát állító hat baloldali párt kérése alapján hozott meg. Ismert: a közös lista második helyén álló Dobrev Klára már a választások előtt bejelentette, hogy megtartja EP-képviselőségét, ezért nem kíván beülni a május 2-án megalakuló új Országgyűlésbe.

A döntés várható volt annak tükrében, hogy Gyurcsány Ferencék és az LMP  korábban úgy állapodott meg, hogy ha a zöldpártnak nem lesz elég képviselője a frakcióalapításhoz, akkor a DK kisegíti őket egy mandátummal. Így az LMP-nek öt, míg a DK-nak 15 parlamenti képviselője lesz az elkövetkező négy évben.

Az NVB szerdai ülésén arról is döntöttek, hogy a baloldali közös lista harmadik helyén szereplő Karácsony Gergely mandátuma párttársa, Szabó Rebeka zuglói alpolgármesteré lesz. Ez szintén nem meglepetés, hiszen a főpolgármester már a Párbeszéd decemberi kongresszusán jelezte, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, marad Budapest élén. 

Már csak az a kérdés, hogy Márki-Zay Péter helyett ki ül be a parlamentbe, a bukott miniszterelnök-jelölt mandátumának sorsa körül egyelőre komoly ködösítés zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.