Europol-egység jön hazánkba az ukrajnai háború miatt

Az Európai Unió rendőri/rendészeti szervezete, az Europol operatív egységet küld a szervezett bűnözők, elsősorban emberkereskedők ellen az ukrajnai háború frontországaiba, így Magyarországra.

2022. 04. 01. 14:45
null
20220322 Budapest ukrajnai menekültek BOK csarnok Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben tudatta ma az Európai Unió rendőrségi/rendészeti szervezete, hogy helyszíni segítséget nyújt az ukrajnai háború frontországainak, így hazánknak is a szervezett bűnözés elleni fellépéshez.

Europol-egységek segítik a frontországokat, így hazánkat a szervezett bűnözés elleni küzdelemben (Forrás:Europol)

Leszögezték, az Europol az EU-val és tagállamaival egységesen támogatja Ukrajnát a 2022. februári orosz inváziót követően. Megállapították: a katonai invázió humanitárius válságot idézett elő, és nagyszámú menekült késztetett arra, hogy Ukrajnából az EU-ba meneküljenek, ami azt jelenti, hogy az opportunista bűnözői hálózatok használja ezt a helyzetet bűnözői tevékenységeik előmozdítására. Az Europol a tagállamok mellett továbbra is határozottan elkötelezett amellett, hogy azonosítsa és kezelje ezeket a bűnügyi fenyegetéseket, és minden szinten dolgozik a konfliktus által érintett uniós tagállamok támogatásán. Ennek a folyamatos támogatásnak a részeként az ügynökség szoros kapcsolatban áll az Ukrajnával határos tagállamokkal, és jelenleg szakértőket és vendégtiszteket vonultat fel ezen országok helyi bűnüldöző hatóságainak támogatására.

Az Europol két munkacsoportban vesz részt az ukrajnai háborúra válaszul.

Először is, az Európai Bizottság létrehozta a „Freeze and Seize” munkacsoportot, amely a szankcionált személyek és jogalanyok vagyonának hatékony befagyasztását és elkobzását igyekszik biztosítani. Ez a munkacsoport együttműködik az Eurojusttal és a 27 tagállammal.

Másodszor, az Europol részt vesz egy embercsempészettel foglalkozó munkacsoportban. Ez a munkacsoport arra törekszik, hogy megvédje a kiszolgáltatott ukrán menekülteket az embercsempész-hálózatoktól, amelyek kihasználják az ukrajnai állampolgárok tömeges kivándorlását.

Az Europol operatív egységeket küldött, illetve küld az Ukrajnával szomszédos frontvonalbeli európai országokba, így Magyarországra az Ügynökségnek a folyamatban lévő konfliktusra adott válaszaként. 

Már korábban riadót fújtak

Az Europol március 30-án adta ki figyelmeztetését a szervezett bűnözés várható aktivitásáról. Leszögezték, Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított katonai invázió humanitárius válságot és nagyszámú menekült kénytelen volt elhagyni Ukrajnát, és távozott az EU-ba. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint 2022. március 16-ig közel hárommillió ember hagyta el Ukrajnát. 

A válság ellenére a bűnözői hálózatok használják ki ezt a helyzetet, hogy további haszonra tegyenek szert és erősítsék bűnözői tevékenységüket:

 Az Ukrajnából menekülő emberek többsége nő, gyermek és kiszolgáltatott személy, akik az emberkereskedelemmel foglalkozó bűnözői hálózatok potenciális áldozatai. A jelentések szerint több mint egymillió gyermek hagyta el Ukrajnát a háború közepette, az EU-ba kísérő nélkül érkező kiskorúak pedig különösen veszélyeztetettek.

 A nők és a gyermekek, beleértve a kísérő nélküli kiskorúakat is, vannak leginkább kitéve a szexuális és munkaerő-kizsákmányolás veszélyének, valamint a kényszerbűnözés és a koldulás vagy más bűntevékenység veszélyének.

 A leginkább aggodalomra okot adó területek a határ menti területek, a befogadóközpontok, valamint a lakossági közlekedési csomópontok, például vasút- és autóbusz-állomások.

 Az Ukrajnából menekülteket fogadó országoknak fel kell figyelniük a toborzási jelzésekre vagy kísérletekre, az emberkereskedelem potenciális áldozataira.

Borítókép: Az Europol szerint különösen a menekült gyermekek vannak veszélyben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.