Harminc milliárd forint hitelt venne fel a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésen válaszolt lapunk kérdésére.

2022. 04. 13. 9:24
közgyűlés
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi nem segítséget kérünk, hanem a város jussát

– nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére a Karácsony Gergely. A főpolgármestert a Városháza folyosóján, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének kezdete előtt kérdeztük arról, hogy miért csak félévesre tervezték a költségvetést és hogy milyen segítséget kérnek majd a kormánytól. 

Szerettük volna, ha Karácsony Gergely érdemben reagál arra, amelyet lapunknak nyilatkozó Budapest volt pénzügyi főpolgármester-helyettese mondott. Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) szerint a költségvetés formálisan megfelel a jogszabályoknak, ugyanakkor politikai szempontból katasztrófa, mivel legalább ötvenmilliárd forint teljesen megalapozatlan bevételt terveztek: harmincmil­liárd forint hitelt akarnak felvenni, továbbá egy húszmilliárdos támogatásra számítottak az új, reményeik szerint baloldali kormánytól, hogy kisegítse Budapestet. A politikus hozzátette: a fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent. Erről Kiss Ambrus, jelenlegi főpolgármester-helyettes korábban úgy fogalmazott, hogy a főváros vezetése már a 2022-es költségvetés elfogadásakor tudta, hogy nem lesz elég a pénz. 

Baloldali országgyűlési képviselők a közgyűlésen, Barkóczi Balázs, Csárdi Antal, Hiszékeny Dezső, Vajda Zoltán, Kunalmi Ágnes és Hiller István (b-j) mind egyéni mandátumot szereztek április 3-án. Fotó: Havran Zoltán

A választások utáni első ülését tartja ma a Fővárosi Közgyűlés. Az eseményen Karácsony Gergely kiemelte, hogy a fővárosi önkormányzat Budapest egyesítésének 150. évfordulójára készülve dolgozzon ki egy törvényjavaslatot, amely „méltó helyzetbe hozza a fővárost", biztosítva forrásait. Ugyanakkor a főpolgármester kiemelte, hogy ezért Budapestnek forrásokra van szüksége. Bejelentette, hogy engedélyt két a kormánytól arra, hogy Budapest felvehessen 30 milliárd forint hitelt.

Az ülésen kiderült az is, hogy jövő hónaptól 35 százalékkal emelik a taxitarifákat, ugyanis egyhangúlag támogatta a közgyűlés a javaslatot. Kiss Ambrus, általános főpolgármester felszólalásában úgy fogalmazott: 2018 júniusában volt az utolsó áremelés. Mint mondta: javaslat többek között alkalmas arra, hogy az úgynevezett „hiénákat” kiszűrjék, akik demoralizálják a piacot. 

 

Borítókép:  Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben 2022. 04. 13-én (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.