Harminc vádlottja lehet majd az érdi vendetta miatti pernek

Két család tagjai estek egymásnak 2020 nyarán egy érdi benzinkútnál. Egy ember meghalt, többen megsérültek – a Pest megyei rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát. Harminc vádlottja lehet majd a büntetőpernek.

2022. 04. 02. 11:59
Az érdi vendetta egyik pillanat Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc gyanúsítottal szemben javasol vádemelést a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya a 2020. július 30-án este Érden kirobbant tömegverekedés miatt – közölte ma a rendőrség.

Azon az estén egy enyingi, valamint egy érdi kisebbségi család tagjai között fajult erőszakossá vita, amelynek kiváltója egy enyingi nő és érdi élettársa kapcsolatának megszűnése volt.

Lapértesülések szerint az enyingi L. család egyik hölgytagja egy érdi, jómódú családhoz tartozó fiúval létesített élettársi kapcsolatot, a pár roma szokás szerint hatalmas lakodalmat tartva össze is házasodott, ám az ifjú ara nem tudott együtt élni párjával és hazaszökött Enyingre a szüleihez. Az érdi család vissza akarta szerezni az asszonyt, vagy ha ez nem sikerül, legalább a lakodalom költségét, a hozomány visszatérítését követelték az enyingiektől, akik viszont a lányukkal való rossz bánásmód miatt követeltek „kártérítést”.

A két család megpróbált egyezkedni, de nem sikerült, a nézeteltérés akkor még csak szóbeli volt, kölcsönösen sértegették egymást. Ezt az elszámolási vitát akarták helyben lerendezni az enyingiek, amikor egy érdi benzinkúton találkozót beszéltek meg haragosaikkal. Nem tudták magukat türtőztetni a felek, összeverekedtek; a vendégek voltak túlerőben, ezért az érdiek az autóik ülve, megpróbáltak elmenekülni, illetve erősítést szerezni. Az enyingiek meg akarták akadályozni ezt, ezért az érdi Iparos úton a menekülők elé vágtak, elzárták az útjukat. Kiszállni sem engedték ellenfeleiket az autóból, késsel szurkálták a járműben ülő sértetteket, akik megpróbáltak védekezni, több riasztópisztolyból leadott lövés is eldördült, könnygázt is használtak a verekedők. Az egyik gépkocsi vezetője szándékosan elütött valakit, ezt követően a feldühödött emberek kirángatták a sofőrt, a többiek pedig verekedni kezdtek, a járműveket sem kímélve.

A csata hírére megérkezett a telefonon riasztott helyi segítség is, ekkor már botokkal, kövekkel, vascsövekkel, ásókkal, késekkel felfegyverkezve estek egymásnak a két társaság tagjai, válogatás nélkül támadtak az útjukba kerülő ellenfelekre. Amikor az enyingiek látták, hogy a túlerő elfogyott, bepattantak az autóikba és elszáguldottak.

A verekedés négy percig tartott, az összecsapásban egy ember meghalt, többen különböző fokú sérülésekkel kórházba kerültek.

A sorra érkező segélyhívásokra reagálva egymás után érkeztek rendőri egységek az Iparos úti töltőállomáshoz. A köznyugalmat helyreállították, a technikusok centiről centire átvizsgálták a területet, nyomokat rögzítettek, eszközöket foglaltak le, a nyomozók pedig a helyi egyenruhások személyismeretét is igénybe véve igyekeztek minél több résztvevőt azonosítani, felkutatni és elfogni.

Másnap reggelre 13 azonosított elkövetőnél tartottak, tizenkettőt felfegyverkezve elkövetett garázdasággal, egy 35 éves férfit pedig emberölés bűntettével gyanúsítottak. A nyomozás előrehaladtával újabb és újabb gyanúsítottal bővítették a kört, a vége 30 lett.

Élet elleni bűncselekmény elkövetésével hat férfit gyanúsítanak. L. Rómeó – a gyanú szerint – több embert is megtámadott. Szúrásaival egy 50 éves férfi halálát, két férfinak életveszélyes, egynek maradandó, illetve egy ötödik férfinak könnyű sérüléseket okozott – emberölés bűntette, valamint minősítő körülményekkel súlyosított, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete a vele közölt gyanúsítás.

Öt, az R. családhoz tartozó férfit emberölés bűntettének kísérletével, illetve több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

Tizenkilenc férfi, valamint két fiatalkorú fiú ellen csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének, további két férfi, valamint egy nő ellen kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt nyomozás. Tíz elkövető gyanúsítása közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntettével is kiegészült.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya az ügy vizsgálatát harminc gyanúsított vonatkozásában befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Borítókép: Az érdi vendetta egy pillanata a rendőrségi felvételen (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.