Klippremier: megjelent Tóth Gabi és Pápai Joci közös dala

A Tavaszi szél című népdal, ami visszaköszön a Meg volt írva című duettükben, hosszú ideje foglalkoztatta az előadókat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 19. 9:29
null
Fotó: Nandor Voros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent Tóth Gabi és Pápai Joci legújabb, közös dala. A két előadónak egyaránt fontosak a hagyományok, az autentikus zene, már jó ideje ezt az irányt követik a dalaikban, ugyanis ez az, ami önazonos számukra – olvasható a klippremierről szóló közleményben.
Mint írják, 

a Tavaszi szél című népdal, ami visszaköszön a Meg volt írva című duettükben, hosszú ideje foglalkoztatta őket, érezték, hogy dolguk van vele.
Ez az összmagyarság számára, határon innen és túl, egy olyan kultikus  népdal, ami része a közös tudásnak, a nemzeti identitásunknak.
Mindenki ismeri az ötévestől a kilencvenévesig.

Érlelték, gondolkodtak rajta és végül megszületett a duett, amely ugyan újragondolva, modernizálva, de mégis méltó módon feldolgozva próbálja közelebb hozni a népi hagyományokat, kultúránkat mindenkihez, aki kíváncsi rá és értő, befogadó módon áll hozzá. 

A közlemény szerint az alkotók fontos célja a fiatalok megszólítása.

Itt a tavasz, a két éve velünk lévő koronavírus-járvány leszálló ágban van, ébred a természet, nyílik a világ és talán mi is. Ez adott új lendületet nekik, és Pápai Joci napok alatt elkészült a zenével, a dal szövegével – fogalmaz a közlemény.

Hosszú volt az ide vezető út, könnyekkel, mélységekkel kikövezve. A dal felvételén sírtak és örültek az előadók, mert ami a lelkükből megszületett, számukra egy csoda.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a szomszédunkban zajló, több mint két hónapja tartó háború még inkább aktuálissá teszi a dalt.

A videoklip, ahogyan a dal is,  egyszerre modern és hagyományőrző. A tánc nyelvén mesél emlékekről, múltról, titkokról. A népies és a kortárs elemek csodálatos ötvözete ragadja a nézőt magával és  a gyermekkortól a felnőtté válásig kíséri el a szereplőket. 

Az üzenet egyértelmű: a szeretet, az érintés gyógyító erővel bír és elhozza a békét, amire mindannyian vágyunk.

A dal és a videoklip a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósult meg – közölték a közleményben.

A videóklip itt tekinthető meg:

Borítókép: Tóth Gabi és Pápai Joci a klipforgatáson (fotó: Vörös Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.