Meghosszabbította a kormány a polgárőrök megerősített határvédelmi szolgálatát + videó

Két hónappal, június 30-ig meghosszabbította a kormány a polgárőrök megerősített határvédelmi szolgálatát. A migrációs nyomás fokozatosan erősödik, a határ mentén élők naponta tapasztalják a határsértők és az embercsempészek mozgását.

2022. 04. 28. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány két hónappal, június 30-ig meghosszabbította a polgárőrök megerősített határvédelmi szolgálatát. A kormány által korábban biztosított támogatásból rendelkezésre áll a szolgálatot teljesítő polgárőrök szállását, étkezését, illetve üzemanyagköltségét fedező forrás – jelentette be Mórahalmon szerdán Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A déli határ védelmében február 12-től 5139 polgárőr vett részt, és a megerősített szolgálat során 3700-nál is több határsértő feltartóztatásánál működtek közre

– közölte Csorba Sándor, a polgárőrség határvédelmi tagozatának elnöke a tagozat kibővített ülésén Mórahalmon, ahol arról is beszélt, hogy a migrációs nyomás fokozatosan erősödik, a határ mentén élők naponta tapasztalják a határsértők és az embercsempészek mozgását. Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott az illegális migránsok száma. Idén Csongrád-Csanád megyében több mint harmincnégyezer, Bács-Kiskun megyében tizenhétezer emberrel szemben léptek föl – tolmácsolta Csorba Sándor szavait az MTI.

Az 5139 polgárőr több mint ötvenkétezer óra határvédelmi szolgálatot adott, ebből tizenkétezer órát rendőrökkel közösen dolgoztak.

A polgárőrök február közepe óta 3723 határsértő feltartóztatásában működtek közre, emellett négy embercsempész elfogásában is részt vettek. A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 440 határsértőt tartóztattak fel, és 480 embert akadályoztak meg az ország területére való illegális belépésben. Az elfogottakat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ugyancsak aznap három személy ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határvédelmi főosztályának vezetője kiemelte, 

a polgárőrök jelentős segítséget nyújtottak a rendőrség határőrizeti munkájához, melyre a továbbiakban is számítunk. A múlt évhez képest csaknem duplájára emelkedett a határsértők száma. Idén 437 embercsempész ellen indult büntetőeljárás, ami hatvan százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte a rendőrezredes.

Borítókép: Mórahalom külterületén bukkantak a polgárőrök az alvó migránsokra (Forrás: Polgárőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.