Újabb négy buszvárót alakított „városi oázissá” Belváros Önkormányzata

A Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren adták át a növényekkel beültetett és -futatott zöld várakozóhelyeket.

2022. 04. 22. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren hoztunk létre zöld buszvárókat, így immár nyolc megálló biztosít kellemes, zöld környezetet az autóbuszokra várakozó utasoknak

– mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.

A Belváros Önkormányzatának közleménye kiemeli: a zöld buszmegállók nemcsak újszerű, friss megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Úgy tudni, a buszvárókban az üveg hátfal helyett a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet létesítenek, a növények vízellátásáról pedig – ahol az műszakilag megoldható – gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak. 

A zöld buszvárók közül talajkapcsolatos kialakításúak a József nádor téren, a Nyugati téren, az Erzsébet tér északi oldalán, a Szervita téren, a Podmaniczky téren kialakított megállók, illetve a Hild téren található buszváró növényzete ideiglenesen, a tér felújításáig növénykazettába került, ezt követően ott is talajkapcsolatos kialakítású lesz a buszváró. 

Forrás: Belváros Önkormányzata

Az Erzsébet tér déli oldalán és a Jászai Mari téren található várók környezete pedig a víztárolásra is alkalmas növénykazettában való elhelyezést tette lehetővé. A megállók hátfala mögötti ültetőközegben a gyöngyperje és a bunkós hagyma mellett repkény vadszőlőt ültettek el. A közlemény szerint a megállóhely zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzáfűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította a létesítményt, így a lakosság körében nagy népszerűségre tett szert. A környéken élők és a rendszeresen arra járók már második éve folyamatosan nyomon követhetik a megálló növényzetének évszakok szerinti változását – hol üdezöld, hol őszi rozsdás színekben való pompázását –, így az is látható, hogy a tavasz beköszöntével már napról napra több és egyre nagyobb levelek, újabb hajtások díszítik a megállót.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere. Forrás: Belváros Önkormányzata

Úgy tudni, hamarosan belekezdenek az Arany János utca felújításának II. ütemébe, melynek végeztével – a 82 új fával városi viszonylatban kiserdővé alakított Podmaniczky térbe csatlakozó – Arany János utcát további 62 várostűrő fával, valamint közel 150 négyzetméter zöldfelülettel újítják meg, így az utca teljes szakaszán közel száz egyedből álló fasor jön létre, ahol korábban egyetlenegy fa sem állt. 

Forrás: Belváros Önkormányzata

Borítókép: A megállóhely-zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzáfűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította a létesítményt, így a lakosság körében nagy népszerűségre tett szert (Forrás: Belváros Önkormányzata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.