Az EU szerint foglalkozási megbetegedésként kell elismerni a koronavírus-fertőzést

Az Európai Bizottság ajánlását követően az uniós tagállamok, a munkavállalók és a munkáltatók megerősítették, hogy pandémiás helyzetben a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként kell elismerni az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a házi segítségnyújtás szempontjából – közölte Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztosa csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 19. 14:01
null
2021.03.12. Budapest Home office a koronavírus-járvány harmadik hullámjában. Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok, a munkavállalók és a munkáltatók között született megállapodás szerint a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként kell elismerni mindazon ágazatokban, ahol a tevékenységek bizonyítottan csak megfertőződés kockázata mellett végezhetők 

– pontosította.

A megállapodás aláírói támogatják az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, miszerint frissíteni kell a foglalkozási megbetegedések uniós jegyzékét. A javaslat fő célja a jobb felkészülés az esetleges jövőbeli egészségügyi válságokra. Ez azt is jelenti, hogy fokozni kell a munkavállalóknak nyújtott támogatást a koronavírus-járvány esetleges jövőbeli hullámai alkalmával – mondta.

Az Európai Bizottság naprakésszé teszi a vonatkozó jegyzéket, amely felsorolja a foglalkozási megbetegedéseket és azokat az anyagokat, amelyek ezeket okozhatják. A testület azt ajánlja a tagállamoknak, hogy ismerjék el a jegyzékben foglalt megbetegedéseket. 

Azokban a tagállamokban, ahol a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként ismerik el, az érintett ágazatok azon munkavállalói, akik munkahelyükön fertőződtek meg a vírussal, a nemzeti szabályoknak megfelelően konkrét jogokat, például kártalanításra való jogosultságot szerezhetnek 

– tette hozzá az uniós biztos.
Borítókép: Home office a koronavírus-járvány harmadik hullámában, illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.