Az LMP szerint Budapesten mielőbb be kell vezetni a dugódíjat

A párt Karácsony Gergelytől kéri, hogy készüljön ennek bevezetéséről hatástanulmány.

2022. 05. 13. 15:28
Bakos Bernadett
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dugódíj mielőbbi bevezetésére és a pesti alsó rakpart teljes autómentesítésére lenne szükség ahhoz, hogy Budapest autóforgalmát csökkenteni lehessen– nyilatkozta Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.
Szerinte a fővárosban évente kétezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt, és úgy vélte, a szennyezés, a zaj és a stressz csökkentése érdekében ezért a várost át kell tervezni autóról emberre. Bakos Bernadett kiemelte azt is, hogy a rakpart egy szakaszának lezárása csak félmegoldás, és teljes autómentességet szorgalmazott, hogy a terület a gyalogosoké, a kerékpárosoké, a piknikezőké lehessen. Az LMP használatarányos díjat javasol, amelynek értelmében ott és akkor kellene többet fizetni, amikor és ahol nagyobb a dugó és a légszennyezettség és a befolyt összeget a közösségi közlekedésre kellene fordítani.

A politikus sérelmezte, hogy a főpolgármester szerint a dugódíj nem időszerű, holott mint emlékeztetett, annak bevezetése Karácsony Gergely választási programjában is szerepelt. Jelenleg törvény tiltja, hogy az önkormányzat (személyautók esetén) díjat szedjen a közút használatáért, ezt csak az Országgyűlés többsége változtathatja meg. Erre reagálva, a Magyar Nemzet kérdésére Bakos Bernadett kifejtette, hogy 

mindenekelőtt az önkormányzati törvény akadályozza a díj bevezetését, azt kellene szerinte módosítani 

először. Hozzátette: az LMP Karácsony Gergelytől azt kéri, hogy készüljön a dugódíj bevezetéséről hatástanulmány.  
 

Borítókép: Bakos Bernadett a sajtótájékoztatón (Harangozó Éva)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.