időjárás -5°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
„A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen”

Elképesztő erőfeszítéseket tesz hazánk a menekültekért

Magyar Nemzet
2022.05.06. 14:52 2022.05.06. 17:50
Elképesztő erőfeszítéseket tesz hazánk a menekültekért

Több száz ukrajnai menekült kap szállást és ellátást a magyar kormány által fenntartott kárpátaljai magyar intézményekben, amelyek etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól függetlenül fogadják a belső-ukrajnai bajbajutottakat.

Az orosz–ukrán háborús konfliktus kitörése óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán keresztül fenntartott és támogatott egyházi és oktatási intézmények, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és Szakképzési Centrumai, a nagydobronyi, péterfalvi, nagyberegi, karácsfalvai, munkácsi és técsői egyházi líceumok és kollégiumok több száz menekült magas színvonalú elszállásolásában, ellátásában vesznek részt Kárpátalján – adta hírül lapunknak megküldött közleményben a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János kiemelte: az intézmények fűtési és egyéb rezsiköltségeit, kiadásait a nemzetpolitikai államtitkárság biztosítja.

Mint elmondta, a felsorolt intézményekben jelenleg körülbelül nyolcszáz belső-ukrajnai menekültet szállásolnak el és látnak el. – Magyarország célja, hogy a humanitárius segélyszállítmányok mellett ezzel az indirekt támogatással is hozzájáruljon Ukrajna lakosainak megsegítéséhez, és erősítse azt a példaértékű ukrán–magyar együttműködést, amely jelenleg Kárpátalja területén valósul meg a rászorulók megsegítésében – fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a háborús helyzetben Magyarország azonnal reagált, és minden segítséget megad a kárpátaljai magyar nemzeti közösség tagjainak, valamint erején felül biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását.

– Ismét bizonyítjuk, hogy a kárpátaljai magyarok és a bajba jutott ukrán emberek számíthatnak Magyarországra – fűzte hozzá.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Szavai szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna egy szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén. 

A kárpátaljai magyar közösség támogatása a továbbiakban is folyamatos. Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek működését a háborús helyzetben is biztosítani tudjuk, mert továbbra is ezek a szervezetek a legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában

– fogalmazott az államtitkár.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.