időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Ezekben az uniós országokban nőttek a leginkább a rezsiárak, a magyarokat védi a rezsicsökkentés

MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM
Forrás: ORIGO.HU
2022.05.21. 09:00 2022.05.21. 14:25
Ezekben az uniós országokban nőttek a leginkább a rezsiárak, a magyarokat védi a rezsicsökkentés

A megfizethetőség határát súrolják a rezsiköltségek több olyan uniós tagállamban, ahol az energiahordozók extrém világpiaci drágulását a kormány nagyjában-egészében a lakosságra hárította. Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára egy év alatt – olvasható az Origo.hu cikkében.

A magyarok most érezhetik igazán annak előnyét, hogy a kormány mérsékelte a mindennapi kiadásaikat a rezsicsökkentés tíz évvel ezelőtti bevezetésével.

Ugyanis Európa legtöbb államában nincsen ehhez hasonló átfogó védőintézkedés, és a lakosok anyagi terhei rendkívüli mértékben megemelkedtek az utóbbi esztendőben az elszabadult energiaárak miatt.

Az üzemanyagok alapanyagát adó kőolaj világpiaci ára már tavaly év végére rekordokat döntögetett, az ukrajnai harcok – és az Oroszország elleni újabb szankciók – pedig tovább drágították a nyersolajat, ahogy a földgázt is. Egyes országokban ez egészen elképesztően rezsiköltségek-növekedést eredményezett.

Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára egy év alatt, az áramért pedig majdnem négyszer annyit kellett fizetni idén áprilisban, mint egy évvel korábban.

Ezzel párhuzamosan a lakbérek 32 százalékkal nőttek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az átlagos rezsiköltségek 335 százalékkal nőttek Lettországban az ottani hivatalos adatok szerint (vagyis majdnem négy és félszerese lett a rezsi!) – írja az Origo.hu.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum

Két másik balti államban is jelentősen megugrottak a rezsiköltségek: Észtországban nagyjából 60 százalékos a drágulás, amiben a földgáz árának a megháromszorozódása mellett a lakbérek 34 százalékos emelkedése is közrejátszott. Litvániában a korábbinak az ötszörösére hízó gázár az átlagos rezsiköltségek 38 százalékos növekedésében csapódott le.

Idén áprilisban a tavalyinál jócskán nagyobb összegek szerepeltek a hónap végén befizetendő csekkeken Hollandiában is. Az áram és a földgáz árának emelkedéséből adódóan 86 százalékkal nőttek a rezsiköltségek a Benelux államban.

Az Origo.hu cikke szerint az EU egyik legszegényebb országában, Romániában átlagban 65 százalékkal emelkedtek a háztartási rezsiárak. Az áram 60 százalékkal drágult, a földgáz esetében viszont szolgáltatótól függően akár 300 százalékos is lehetett a drágulás mértéke.

A lakbérek az említett balti államokon kívül Szlovéniában, Portugáliában és Lengyelországban nőttek a legnagyobb mértékben, 24, 19, illetve 11 százalékkal.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A Tigáz Zrt. debreceni üzemigazgatósága 11 megyében látja el energiával a fogyasztókat (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)