Gelencsér Ferenc lett a Momentum új elnöke

Két ismertebb politikust, Kerpel-Fronius Gábort és a magát közgazdásznak hazudó Hajnal Miklóst győzte le a versenyben.

2022. 05. 29. 13:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A belső szavazáson a küldöttek Gelencsér Ferencnek szavaztak bizalmat – írta közleményben a Momentum. Gelencsér két ismertebb politikust, Kerpel-Fronius Gábort és a magát közgazdásznak hazudó Hajnal Miklóst győzte le a versenyben. Gelencsér az EP-képviselő Donáth Annát váltja az elnöki székben, aki novemberben vette át a Momentum vezetését, miután a miniszterelnök-jelölti előválasztáson leszereplő Fekete-Győr Andrástól megvonta a bizalmat a küldöttgyűlés.

Donáth Anna május elején jelentette be, hogy gyermeket vár, ezért nem indul újra a pártelnöki posztért.

Az új elnök a Momentum alapító tagja, de komolyabb politikai pályafutását Budapest I. kerületében kezdte, a 2019-es önkormányzati választáson elég simán – több mint hét százalékponttal előzte meg fideszes ellenfelét – hozta a mandátumát, majd lett alpolgármester. Ő azonban többre vágyott: az előválasztáson kikapott Csárdi Antaltól, de az összefogás közös listáján 26. helyre került, így bejutott a parlamentbe, ahol a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották. A Momentum rendelkezik a második legnagyobb ellenzéki frakcióval a parlamentben, tíz képviselővel: hat listás mandátum mellett – Hadházy Ákos nélkül – négy egyénit szereztek.

 

Új cél, új elnök?

Egyes feltételezések szerint az új elnök feladata az lehet, hogy a DK mellett az egyetlen mérhető támogatottságú baloldali párt vezetőjeként szembeszálljon Gyurcsány Ferenccel. Mint korábban már beszámoltunk róla, a DK és a Momentum között komoly feszültség alakult ki, miután nem tudtak megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. A vita végül azt eredményezte, hogy határozatképtelenség miatt elmaradt a szerdai Fővárosi Közgyűlés (legutóbb 2008-ban történt ehhez hasonló eset, akkor Demszky Gábor egykori városvezetőnek többször kellett nekifutnia a budapesti büdzsé elfogadásának).

Borítókép: Gelencsér Ferenc (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.