Gloria Victis díj a székely hazafiaknak

A székelyföldi autonómiáért küzdő Beke István és Szőcs Zoltán áldozathozatalát ismerték el.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 10:35
Beke István
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szimpátiatüntetése a Budapesti Román Nagykövetség épületénél 2015. november 6-án. A tüntetés résztvevői szolidaritást vállaltak Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke mellett, akit a román hatóságok az alkotmányos rend megsértésével és a robbanóanyagokra vonatkozó előírások megszegésének gyanújával őrizetben tartanak. Budapest, 2015. december 6. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei Csömör nagyközségben bejegyzett Gloria Victis Közhasznú Alapítvány húsz tagja látogatott el minap Kézdivásárhelyre, hogy átadja Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak az általuk alapított Gloria Victis díjat. Mátyás Sándor, a kommunizmus százmillió áldozatának emlékművet állító alapítvány elnöke elmondta, egyik fő célkitűzésük a nemzettudat ápolása és megszilárdítása. 

Az anyaországban könnyebb a nemzettudatot ápolni, mint Erdélyben, ahol keményebb szelek fújnak. Ezért is döntöttünk a Székelyföld autonómiájáért küzdő, meghurcolt hazafiak, Beke István és Szőcs Zoltán szabadságért vállalt áldozathozatalának elismerése mellett.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, május 20-án a 2019-ben odaítélt Vasvári Pál-díjat is átveheti Beke István és Szőcs Zoltán, akik Székelyföld autonómiájáért küzdöttek, és akiket politikai okok miatt, koncepciós eljárás nyomán öt-öt év börtönbüntetésre ítéltek.

Borítókép: sokan kiálltak a székely politikai foglyok mellett (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.