időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Háború a baloldalon: Gyurcsány végleg mindenkit maga alá gyűrne

Forrás: Origo.hu
2022.05.28. 13:21 2022.05.28. 14:48
Háború a baloldalon: Gyurcsány végleg mindenkit maga alá gyűrne

Teljes mértékben Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül a baloldalon, bár a Momentum megpróbál ez ellen fellépni, de se erejük, se egységes identitásuk nincs, így vesztésre vannak utalva – írja az Origó.

A baloldalon zajló újabb és újabb botrányok, köztük a Jobbik nem csituló szexuális erőszakolási botránya, mind abba az irányba terelik a dolgokat, hogy egyedül a Demokratikus Koalíció maradjon talpon és rendelje maga alá az összes többi baloldali törpepártot – olvasható az Origó.hu cikkében.

Az elmaradt fővárosi közgyűlés miatt egymásra mutogatnak a baloldali pártok, amelyeknek a képviselői nem jelentek meg a szerdai ülésen. A Gyurcsány-párt és a Momentum között húzódó konfliktus vezetett a botrányhoz. A két párt közötti ellentét az időközi választás jelöltjeinek helyei miatt robbant ki, a nyilatkozatok alapján ez főképp a XI. kerületet érinti. Itt ugyanis Orosz Anna momentumos alpolgármester helyére kellene jelöltet állítani, hiszen ő az országgyűlési választáson mandátumot szerzett és a Parlamentben folytatta.

A Momentum egyébként úgy fogalmazott: a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, aki a szintén a parlamenti munkát vállaló Gy. Németh Erzsébet helyére érkezett volna. A DK közleményében jelezte, a XI. kerületben a Momentum folyamatban lévő hatpárti egyeztetést rúgott fel, amikor úgy döntött, hogy a főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez.

 

Keménykedés

Karácsony Gergelyt kellemetlenül érintette, hogy a megjelent kormánypárti képviselők előtt kellett lefújnia a közgyűlést határozatképtelenség miatt. A főpolgármester egyébként egy bejegyzésében megígérte, hogy ez volt az első és utolsó ilyen alkalom. Ennél lényegesen keményebb szavakat használt az MSZP-s Komjáthi Imre, aki úgy fogalmazott: 

Azért nem tud összeülni a Fővárosi Közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás f…rkát méregeti. Hát mentek ti a ...! De komolyan. Gondoljátok, hogy ezzel kell szórakoztatni a választókat? Hát semmi szégyenérzet nincs bennetek?

Komjáthi jelezte azt is, hogy ő szégyelli magát a két párt helyett. Később aztán Karácsony egy rádióinterjúban elmondta: amikor korábban arról beszélt, hogy a kormányzóképességük meg az arról szóló választási benyomások messze vannak attól, hogy az ellenzék választást tudjon nyerni, pont az ilyen helyzetekre gondolt – derül ki a cikkből.

 

Gyurcsány végleg mindenkit maga alá gyűrne 

Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője arról beszélt, hogy a baloldal kőkeményen bizonyítja, hogy kormányképtelen.

Képzeljük el, mi történt volna, ha egy költségvetést kellett volna elfogadniuk!

Az elemző szerint a fővárosi belharcok egyik legfőbb tétje, hogy ki irányítsa a baloldalt. A Nézőpont Intézet mérései szerint csak a DK és a Momentum tudna önállóan bejutni az Országgyűlésbe. Gyurcsány Ferenc több szempontból nyerésre áll ebben a küzdelemben, mivel sokkal nagyobb holdudvara, frakciója és anyagi háttere van, mint a Momentumnak. Ráadásul a DK magához kötötte a Jobbikot és az LMP-t is.

A bukott kormányfő most a Fővárosi Közgyűlésben is mindent elkövet, hogy maga alá gyűrje az egész baloldalt

– tette hozzá. Talabér szerint lemaradásban van a Momentum, mivel a pártban egyrészt vezetési, másrészt identitásválság is van. Az utóbbi két válságjelenség nincs jelen a Gyurcsány-pártban, így sokkal hatékonyabban tudnak működni.

Lehet politikai vita a pártok között, de olyan nincs, hogy a munkát nem végzik el, a Fővárosi Közgyűlés nem egy pártközi fórum

– minderről már Palóc André beszélt.

A fővárosiak azért küldték oda a képviselőket és a polgármestereket, hogy dolgozzanak a város érdekében

– tette hozzá a Századvég Politikai Elemzések munkatársa, majd folytatta: A baloldali politikusok azt gondolják, hogy politikai viták miatt blokkolhatják a munkát a választott tisztségükben.

Az elemző kifejtette,

a Gyurcsány-párt meghatározó erejét a Momentum próbálja megkérdőjelezni,

míg a többi baloldali párt ezt mára elfogadta.

Nem biztos, hogy a Momentumnak lesz elég ereje, hogy elérje a politikai céljait, és belső viszály is van a pártban

– tette hozzá.

Kormányzóképtelen a baloldali egység a fővárosban, és ennek a budapestiek a vesztesei.

Palóc André úgy véli, a DK nélkül lehetetlen a baloldalon politizálni. „Nekik van egyedül koncepciójuk a jelenlegi helyzetre” – tette hozzá.

 

Egyre kevésbé tényező a Jobbik

Időközben a Jobbikban sem csitulnak a kedélyek. Jakab Péter már nyíltan kimondta, hogy puccsot készítenek elő ellene, sőt minden esetre készen már írásban is megfogalmazta a lemondását. Úgy tudni, hogy a frakcióvezetésről is le akarják mondatni a pártelnököt, aki azzal fenyegetőzik, hogy lemond és „kiül a függetlenek közé”. 

A Jakab Péterrel szembefordulók elszántságát nyilvánvalóan fokozza a jobbik szexbotránya, amire Jakab Péter és élettársa, Molnár Enikő nem hajlandók semmiféle érdemi módon reagálni.

A párt belső ügyeit jól ismerők szerint ennek az az oka, hogy a feltételezett elkövető hozta létre azokat a fantom alapszervezeteket, amelyek révén újra megválasztották Jakabot. Vagyis a pártelnök valójában a „szexbotrány és egy választási csalás rabja”.

A súlyos belső botrányokba süllyedő Jobbik egyre kevésbé tényező a baloldalon (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A Jobbikról Talabér Krisztián azt mondta, hogy középtávon a jelenlegi formában fenn fog maradni a párt.

A Jobbik nem erre a választási eredményre számított, ráadásul bizonyos politikusok nem kaptak helyeket, és ez elégedetlenséget szült. Ebből származnak a mostani konfliktusok is.

Többek között azért marad a Jakab Péter-féle irányvonal, mert semmilyen érdemi kihívója nincs, mindenki távozott már a pártból. Egyébként a Jobbik három százalék körül áll, így nemcsak országosan, hanem a baloldali térfélen is egyre kevésbé tényező – mutatott rá az elemző.

Sem a baloldali pártok, sem a Jobbik vezetése nem vállalta a felelősséget a zaklatási botrányért. Mindezek a botrányok azt eredményezhetik a jövőben, hogy a három százalékot sem fogja elérni a Jobbik

– fejtette ki Talabér Krisztián az Origó cikke szerint.

A választási kudarc akkora trauma volt a baloldal számára, hogy nem találja a helyét, és nincsenek új témái. Mindezek mellett Gyurcsány Ferenc befolyását mutatja a baloldalon, hogy gyakorlatilag mesterségesen tartja életben a pártot. Egy költségvetési párttá zsugorodtak össze

– zárta szavait.

Borítókép: A baloldali belharcok mára a Fővárosi Közgyűlés munkáját is megbénítják (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.