időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo
A négynapos akciót augusztusban rendezik meg magyar és felvidéki szereplők részvételével

Határon átívelő összefogásban tisztulhat meg az Ipoly folyó

Borsodi Attila
2022.05.27. 16:55 2022.05.27. 17:04
Határon átívelő összefogásban tisztulhat meg az Ipoly folyó

Augusztus 11. és 14. között, 2021 után másodszor, ismét megrendezik a „Nagy” Ipoly-takarítást

– erről tájékoztattak pénteken sajtótájékoztatón. A Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok által megálmodott és létrehozott Duna–Ipoly Sportegyesület, valamint a Pro Civitate Dei Egyesület koordinálásával a folyó 170 kilométeres szakasza tisztulhat meg számos önkormányzat, ismert sportoló, valamint önkéntes segítségével. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a teremtett világ védelme minden embernek kötelessége. – Annak érdekében, hogy gyermekeink és unokáink is megtapasztalhassák, milyen páratlan kincsei vannak a Kárpát-medencének, nekünk is sokat kell tennünk – tették hozzá. 

Gaal Gergely főszervező, a KDNP Pest megyei elnöke a Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselővel, illetve a felvidéki és anyaországi polgármesterekkel közösen tartott szobi sajtótájékoztatón elmondta: egyénként is és közösségben is felelősségünk van a jövő alakításában, környezetünk védelmében.

Kiemelte: az akció jó példa a két V4-ország összefogására, valamint a jó ügyért való közös cselekvésre is. Emellett köszönetet mondott mindazon felvidéki és anyaországi városvezetőknek, akik segítik a kezdeményezést. 

– Az Ipoly-takarítás az önkéntesség értékére is felhívja a figyelmet – erről Juhász Hajnalka beszélt az eseményen. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az Ipoly egyebek mellett több mint ötven madárfajnak otthont ad.

Többek közt az ő élővilágukat is segítjük megőrizni akkor, amikor a mások által szétdobált szemetet szedjük össze. Az Ipoly-takarítás ugyanakkor rólunk is szól, a környezetünk védelméről, a mi közös otthonunkról

– mutatott rá a politikus. 

Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke arra emlékeztetett, hogy tavaly 170 kilométeren, 450 önkéntes  és 175 vízi jármű vett részt a folyó megtisztításában. Kifejtette: a közeljövőben elkészülhet egy környezetvédelmi akcióterv azzal kapcsolatban, hogyan lehetne hasznosítani a folyó természeti szépségeit. 

A sajtótájékoztató résztvevői arra buzdítottak mindenkit, hogy regisztráljanak az akcióra. 

Borítókép: Az akció szervezői a környezet védelmét hangsúlyozták (Fotó: Gaal Gergely Facebook-oldala)