Hétfőn választják meg Orbán Viktort kormányfőnek

A parlamenti szavazás után a miniszterelnök az ülésen leteszi a hivatali esküt is.

Magyar Nemzet
Forrás: Parlament.hu2022. 05. 13. 15:13
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés megalakulása után jövő hétfőn, május 16-án teheti le a kormányfői esküt Orbán Viktor, miután a parlament honlapjára feltöltött napirendi javaslat szerint 14:30-tól a köztársasági elnök javaslatára döntenek a képviselők a miniszterelnök megválasztásáról, majd az új kormányfő le is teszi az esküt. 

Az alaptörvény szerint a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. Ismert: az új parlamentben a Fidesz–KDNP-nek kétharmadot meghaladó többsége – 199-ből 135 képviselője – van. A megválasztásával együtt a miniszterelnök hivatalba is lép. 

Áder János leköszönő köztársasági elnök még április 29-én kérte fel Orbán Viktort az ötödik kormánya megalakítására, a parlament előtti hivatalos javaslattételre pedig május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén került sor.

Ezután a miniszterelnök múlt héten, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, hogy reméli, május 20. és 30. között be tudja mutatni új kormánya tagjait.  Az elmúlt időszakban az új kormány felállásáról, személyi összetételéről számos információ látott napvilágot. Ezen a héten a miniszterelnök Egyeztetés az új kormányról címmel osztott meg egy bejegyzést a közösségi médiában, amin a leköszönő kabinet tagjai mellett több olyan személy is feltűnt, akik eddig nem vállaltak kormányzati pozíciót.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.