Időközi választások sora jön

Még a nyáron megtartják azokat az időközi önkormányzati választásokat, amelyeken az április 3-án parlamenti mandátumot szerzett polgármesterek, önkormányzati képviselők megüresedett helyét pótolják. A választási törvény szerint ugyanis az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre kell kitűzni.

2022. 05. 11. 5:55
null
20220403 Budapest Választás 2022 országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás szavazás szavazókör Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számtalan önkormányzati képviselői hely szűnt meg az április 3-i ország­gyűlési választással, miután az indulók közül többen is mandátumot szereztek, az önkormányzati képviselői és a polgármesteri tisztség pedig összeférhetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással. Emiatt ­például időközi polgármester-választás lesz többek között Keszthelyen, Ásotthalmon, Cserháthalápon és Mezőtúron is.

A megüresedett alpolgármesteri, továbbá képviselői helyek betöltése azonban nem minden esetben igényel előre hozott önkormányzati választást. Ifjabb Lomnici Zoltán lapunknak elmondta, az országgyűlési választáson mandátumhoz jutott polgármester és önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot harminc napon belül köteles megszüntetni.

A polgármester és az önkormányzati képviselő tisztsége az összeférhetetlenséget megállapító határozat meghozatalát követő napon szűnik meg, ha a határozatot bíróság előtt nem támadták meg. Ha az összeférhetetlenséget a bíróság állapította meg, az önkormányzati képviselő tisztsége a bírósági döntés jogerőre emelkedését követő napon szűnik meg– mondta az alkotmányjo­gász.

Mint fogalmazott, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó része rögzíti, hogy az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatásának megszűnése esetén időközi választást kell tartani.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre kell kitűzni – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy nem minden esetben kell azonban időközi választást tartani a képviselői megbízatás megszűnésekor.

– Ha az egyéni listáról megválasztott képviselő helye üresedik meg, helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép. Ha a megyei, a kompenzációs vagy a fővárosi kompenzációs listáról megválasztott képviselő esik ki, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölőszervezet által bejelentett jelölt lép. Ha a felsorolt listákon nincs több jelölt, akkor a mandátum a következő általános választásig betöltetlen marad – sorolta a lehetőségeket ifjabb Lomnici Zoltán. Hozzátette: ez utóbbi szabályt csak az a helyzet írja felül, ha – a kiesések következtében – a listán megválasztott képviselők száma a képviselő-testület vagy a közgyűlés működéséhez szükséges létszám alá csökken, ebben az esetben az üres helyekre időközi választást kell kitűzni.

Az alkotmányjogász közölte azt is, az alpolgármester megválasztása a képviselő-testület feladata, személyére a polgármester tesz javaslatot, a választás titkos szavazással, minősített többséggel történik. Arra a felvetésre, hogy egy települést ki vezet az előre hozott, időközi választásig, ifjabb Lomnici Zoltán elmondta, az önkormányzati feladatok ellátását a képviselő-testület és szervei – többek között a polgármester – biztosítják.

– A képviselő-testület ­üléseit a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármester tisztségének megszűnése esetén a munkakörét az új polgármesternek, ennek hiányában az alpolgármesternek adja át – fogalmazott. Hozzátette: a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége esetén a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének módjáról.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.