Szocialista képviselő rúgathatta ki a Magyar Narancs volt főszerkesztőjét

Úgy tűnik, hiába ígérte a kampányban Baranyi Krisztina, hogy nem fog nyomást gyakorolni a kerületi sajtóra, Ferencváros balliberális polgármesterének állítása szerint politikai okokból rúghatták ki a kerületi lap főszerkesztőjét.

Vizvári Soma
2022. 05. 31. 8:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pár nappal ezelőtt az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy megszüntette a 9 Magazin főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak a munkaszerződését – közölte a kilencedik kerület balliberális polgármestere kedd esti Facebook-bejegyzésében.

A polgármester azt írja, a helyi szabad sajtó eltiprását nem fogja szó nélkül hagyni. 

Hiába fogalmaz harciasan a baloldali polgármester, a kerületi lapot is előállító Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. már az ő vezetése alatt jött létre, és annak ügyvezető igazgatójával, Hagymási Zoltánnal szemben nem volt kifogása eddig, a 9 magazin főszerkesztőjét pedig nem a kormánypártok, hanem éppen az ő szövetségesei nyomására távolíthatták el. Utóbbit legalábbis Baranyi maga sugallja bejegyzésében.

Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására – szögezi le a polgármester, hozzátéve: – Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette. A gyanút erősíti, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a médiacég 2022-es üzleti tervét.

Baranyi azt is elárulja, pontosan kire gyanakszik. Felidézi, hogy Torzsa Sándor, az MSZP–DK képviselőcsoport vezetője tavaly júniusban levelet írt neki, a jegyzőnek és Hagymásinak a helyi előválasztáson induló DK-s jelölt szerinte előnytelen fotója miatt, amely a 9 magazinban jelent meg.

…frakciónk azonnali vizsgálatot kér, ami megválaszolja azt a kérdést, hogy fordulhat elő, hogy egy szerkesztett újságban, ami többszörös lektoráción megy keresztül, egy ilyen személyében degradáló kép kerül beszerkesztésre? Reméljük, hogy kínos magyarázkodáson kívül, valódi következményei lesznek…

– idézi a levelet Baranyi.

A polgármester posztjában közli, Hagymási arra hivatkozva rúgta ki Vágvölgyit, hogy a főszerkesztő nem minden nap jelent meg a szerkesztőségi irodában.

– Választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan – zárja posztját Baranyi.

Megkerestük írásban a polgármestert, arra vagyunk kíváncsiak, milyen eszközökkel kíván fellépni saját szövetségeseivel szemben választási ígéretének érvényre juttatása érdekében.

Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Vágvölgyi B. András 2020-ban került a ferencvárosi magazin élére, de előtte volt a balliberális Magyar Narancs főszerkesztője is.

Rájössz, hogy az emberiség sárkányfogvetemény. Az a helyzet, hogy ahhoz, hogy szakadjanak a gátak és hömpölyögjön az árvíz, nem feltétlenül kell a Fidesz 

– nyilatkozta nemrég a 24.hu-nak arra a kérdésre, „Hogy működik egy olyan kerületi önkormányzat, ahol semmi szerepe a Fidesznek?”.

Frissítés: Torzsa tagad, és állítja, „van egy-két érdekes levelezés” a birtokában

Hozzászólásban reagált a Baranyi bejegyzésében megemlített szocialista képviselő a polgármester Facebook-posztja alatt. Torzsa Sándor azt írta, nem hajlandó „felvenni” azt, amihez semmi köze.

– Itt konkrétan kimondva egy sz…rkenegetés megy, hogy ki vigye el a balhét. Valamiért, ami el lett szúrva. Nekem van egy-két érdekes levelezés a birtokomban, jegyző-könyvek stb. Szóval ki fog derülni, hogy ki valójában a gyomorforgató 

– fogalmaz a politikus.

Torzsa ráadásul mindezt arra reagálva írta, hogy Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke hozzászólásában felvetette: 

és ez a semmirekellő torzsa épp most szavazta meg a szintén szupertehetséges ellenzéki képviselőkkel együtt h havi 560-at keressenek képviselőségükért, persze visszamenőleg januártól. nem lehet olyan deal h kapsz 560-at és cserébe mondjuk nem ártasz többet ferencvárosnak, hanem vmi mással foglalkozol?

Frissítés: megtaláltuk, melyik előnytlen fotóról lehet szó

A Torzsa által kifogásolt kép valószínűleg a 9 magazin májusi számának kilencedik oldalán található Manhalter Dániel DK-s politikusról.

Ez lehet a szóban forgó „előnytelen” kép Fotó: Déri Miklós

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az egész sajtószakma nevében felszólalva elvárja a történtek tisztázását, s egyben felszólítja Torzsa Sándort, a MSZP–DK képviselőcsoport vezetőjét, hogy nyilatkozzon arról: valóban egy DK-s előválasztási jelöltről, Manhalter Dánielről közölt előnytelen fotó miatt indított-e hadjáratot a 9 magazin ellen.

– írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a történtekkel kapcsolatban.

 

Borítókép: Vágvölgyi B. András (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.