Kocsis Máté: Az új kormányszerkezet megfelel a magyar nemzet érdekeinek

A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy a kormánypártoknak a magyar emberek biztonsága az első.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 17. 12:26
KOCSIS Máté
Választás 2022 - Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az új kormányszerkezet megfelel a választói elvárásoknak, a magyar nemzet érdekeinek, megfelelő a Magyarország előtt álló kihívások leküzdéséhez és a világban bekövetkező változásokhoz” – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden az Országgyűlésben a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában.

A Fidesz–KNDP újabb kétharmados felhatalmazása is ennek szól, és az új kormány működésének kialakításakor is ezeket kell figyelembe venni 

– jelentette ki Kocsis Máté a tervezetről, amit Orbán Viktor miniszterelnökkel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Simicskó Istvánnal, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjével, valamint Vejkey Imrével, a KDNP képviselőjével közösen nyújtott be.

Kiemelte: a választók amellett is állást foglaltak, hogy a kormány az inflációtól védő intézkedéseket, az árstopokat is megtartsa.

A frakcióvezető felidézte, hogy Orbán Viktor szerint az európai emberekre olyan évek várnak, amelyek számos, ma még nem ismert kihívást rejtenek maguk előtt.

Emellett szólt az orosz–ukrán háborúról, jelezve, hogy az orosz agressziót a Fidesz–KDNP elítéli, de „a háború másképp néz ki Záhonyból, mint Brüsszelből.”

Kocsis Máté állást foglalt amellett, hogy a kormánypártoknak a magyar emberek biztonsága az első, a háború elől menekülők segítése a második legfontosabb feladat, és a kormányzati struktúrában ennek is a figyelem középpontjába kell kerülnie. Továbbá elmondta, az új kormány a javaslat szerint a következő minisztériumokkal alakul meg: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium és Technológiai és Ipari Minisztérium.

– A történelem során sokszor bebizonyosodott, hogy nincs sikeres Magyarország sikeres agrárium nélkül. Most ennek az ágazatnak is eddig nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenéznie 

– mondta Kocsis Máté, a többi között a világpiaci és az energiapiaci áremelkedést, valamint a háborút említve a kihívások között. 

Mint rögzítette, fontos, hogy olyan kormány és agrártárca jöjjön létre, amely prioritásként kezeli a belföldi élelmiszerellátás biztosítását, az agrárgazdasági versenyképesség fenntartását, és kellő figyelmet fordít a minőség biztosítására.

– A választók április 3-án amellett is állást foglaltak, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Így az új kormány egyik legfontosabb feladata a béke és biztonság megőrzése lesz 

– mondta Kocsis.

Ahogy arra kitért, meg kell erősíteni a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a miniszterelnök munkaszervezetét, ez indokolja a rendvédelmi szervezetek közötti átszervezési javaslatokat. A frakcióvezető szerint az elmúlt évek igazolták, helyes egy egységként kezelni a külgazdaságot és a külügyeket, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztériumra lényegében változatlan formában van szükség. Ismertetése szerint az igazságügyi tárca továbbra is a jogalkotásért felelős, illetve ellátja az eddig is a feladatkörébe tartozó feladatokat.

Kocsis Máté jelezte, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál a jövőt érintő kérdések gyűlnek össze, és itt lesznek azok a feladatok, amelyek egy 21. századi társadalompolitika megvalósításához szükségesek. A Technológiai és Ipari Minisztériumot a Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz hasonlította, megváltozott és kibővített feladatkörökkel. Hozzátette: a hazai iparfejlesztés hozzájárul Magyarország önellátásának és versenyképességének biztosításához.

– Ez a struktúra nagyban függ attól, hogy kikkel és milyen feladatokkal töltik fel, de a jelenlegi politikai, társadalmi környezetet figyelembe véve ennél jobb kormányszerkezetre nem lehetett javaslatot tenni 

– értékelte a frakcióvezető.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.