Kovács Béla Moszkvában várja a tárgyalás kitűzését

Az ukrajnai háború miatt nem tudja elhagyni Oroszországot Kovács Béla, így most Moszkvában várja, hogy a Kúria harmadfokon kitűzze az ügyét. A Jobbik másodfokon elítélt volt EP-képviselőjéről a legfelsőbb bírói testület dönti majd el, hogy valóban kém volt-e vagy sem.

2022. 05. 11. 7:03
null
20200918 MN Budapest Budapest Környéki Törvényszék Kovács Béla politikus KGBéla per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta nem sikerült kapcsolatot teremtenünk az Oroszországban élő Kovács Bélával egészen hétfő estig, amikor az interneten létrejött a kapcsolat. Januárban írtuk meg, hogy Moszkvában maradt a kémügyben első fokon felmentett, másodfokon elítélt volt jobbikos EP-képviselő. A pártjában csak KGBélaként emlegetett egykori politikus nem a büntetés elől szökik, hanem az egykori egyetemén oktat nemzetközi kapcsolatokat. Minderről ő maga beszélt lapunknak.

Azt is kifejtette, hogy ügye harmadfokú eljárására szeretne hazajönni, hogy személyesen bizonyítsa, nem kém, mint ahogy azt a másodfokú ítélet állítja.

Arra a kérdésünkre, hogy leszámítva a háborút, minden rendben van-e körülötte, azt válaszolta: köszöni a kérdést, minden rendben van, a háborúról szólva pedig hozzátette: jobb lenne mindannyiunknak, ha minél előbb véget érne. Arra a felvetésünkre, hogy ha a Kúria most tűzné ki az ügyét, hazajönne-e, azt válaszolta: 

Sajnos a hazamenetel semmilyen formában nem megoldható, mivel nincs sem légi, sem szárazföldi, sem tengeri lehetőség erre.

„Még jó, hogy ez a vonal időnként működik” – utalt arra, hogy heteken át nem tudtunk kapcsolatba lépni vele, ám végül az internet egyik csatornáján sikerrel jártunk. A hírközléssel komoly gondok vannak. A hagyományos hírközlés nem akadozik, hanem szünetel, írta Kovács, hozzátéve: „A magyar mobilom nem használható, a Google accountom (…) le lett tiltva…”

A továbbiakban beszélt még az ukrajnai menekültekről, s arról is, hogy bűnözők is vannak közöttük, valamint az inflációról, aminek az alakulását nyomon követi a világhálón. 

Végül jobbikos köszöntéssel búcsúzott: „Szebb jövőt Magyarországnak!”

Kovács Bélára a Regnum nevű orosz blogon is rátaláltunk. Bemutatásként azt írják róla: „Magyarország volt európai parlamenti képviselője (2010–2019), a Jobbik Magyarországért Párt külügyi bizottságának volt elnöke, az állami duma (az orosz parlament − a szerző) − EU energiaügyi munkacsoportjának társelnöke (2011–2014).” Az utolsó blogbejegyzése március 21-i: „Magyarország: nem a következő egy-két évben, de csökken az oroszországi energia” címmel hazánk orosz energiaellátásáról ír. 

A közgazdász végzettségű Kovács Béla a blogon nem foglal állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ám bejegyzései a lehetséges következményeket is felvetik némileg érezhetően orosz szemszögből.

Emlékezetes: a Fővárosi Ítélőtábla 2021. június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen.

A volt jobbikos politikust 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken bűncselekmény hiányában még felmentették a kémkedés vádja alól, bár Holdampf Gusztáv bíró kimondta, hogy beszervezték és kiképezték. Akkor az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalás miatt a politikust hatszázezer forint pénzbüntetésre, valamint egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem kémkedett is az unió intézményei ellen, pontosabban előkészületeket tett a kémkedésre. Az ítélőtábla, egyetértve a vádhatósággal, az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. 

Kovács Béla volt az első, akit az Európai Unió intézményei elleni – előkészületi szakban lévő  – kémkedésért elítéltek Magyarországon. 

Amikor az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014-ben feljelentette őt, a büntető törvénykönyvben csak a kémkedés bűncselekmény szerepelt, ám – Kovács Béla szerint rászabva – módosították a Btk.-t és azóta önálló tényállásként szerepel benne az Európai Unió intézményei elleni kémkedés is. 

A volt jobbikos EP-képviselő következetesen állítja ma is: nem szervezték be, nem képezték ki és nem tett előkészületet arra, hogy az oroszoknak kémkedjen.

Borítókép: Kovács Béla pere még a pandémia alatt indult, a tárgyalóteremben is maszkot kellett viselnie (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.