Kövér: Az új politikai generáció viselkedése minden korábbi elképzelést felülír

A parlamentáris normák lepusztulásával kell szembesülnünk, a fiatal generáció már az írott szabályokat sem kívánja betartani – hangsúlyozta a házelnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 08. 9:02
KVR Lszl
A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamentáris normák lepusztulásával kell szembesülnünk, az új politikai generáció már az írott szabályokat sem kívánja betartani

hangsúlyozta az Országgyűlés újraválasztott elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kövér László felidézte, hogy 1990-ben, amikor először lett országgyűlési képviselő, a meghatottságtól, a megrendültségtől majdnem elsírta magát az alakuló ülésen, és nagyon sokan voltak még így. A 2010-et követő időszak politikai generációja viszont másfajta hozzáállással lép be a Ház kapuján, tehát nem érzi azt az erkölcsi felelősséget, nem érzi azt a méltóságot, amit a falak önmagukban sugároznak. Mint mondta, ennek az újfajta hozzáállásnak a mostani alakuló ülésen is voltak jelei, majd példaként a frakciók egy részének kivonulását vagy a Momentum-frakció által eljátszott méltatlan bolhacirkuszt említette, hogy részt vesznek-e az alakuló ülésen vagy sem. 

Azt hiszem, ezek a fiatalemberek nincsenek is igazán tudatában annak, hogy mit jelent az, hogy az emberek egy része őket bízta meg a képviseletükkel, hogy abba a Házba egyáltalán beléphetnek, és parlamenti képviselők lehetnek

fogalmazott a házelnök.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint szigorúan lép fel házelnökként az ellenzéki képviselőkkel szemben, Kövér László úgy fogalmazott: bár néha ők is kreatívan értelmezték a rendelkezésükre álló házszabályi lehetőségeket, bizonyos határokat soha nem léptek át.

Lehet, hogy volt olyan gesztusunk, talán személy szerint nekem is, amit ma már nem vállalnék büszkén, de azért soha nem vontuk kétségbe a parlamentarizmus szabályainak érvényességét

szögezte le. Az pedig – folytatta –, hogy erőszakkal próbálták volna megakadályozni a törvényhozás normális menetét, nemhogy nem fordult elő, hanem a fejükben sem fordult meg soha, mint ahogyan soha nem minősítették tiszteletlenül vagy mocskosszájúan politikai ellenfeleiket sem. Ehhez képest az, ami 2010 után történt, minden korábbi elképzelést felülírt: egy olyan politikai generáció lépett be a Parlament kapuján, ami nemhogy az addig többé-kevésbé mindenki által betartott íratlan szabályokat rúgta fel, hanem ezen túlmenően már az írott szabályokat sem kívánta betartani – mutatott rá.

Kövér László szerint bár a fiatal generációtól indult, de a teljes ellenzéket megfertőzte az a gondolat, hogy ha megnyerik a választást, akkor nem kell kétharmados többség ahhoz, hogy a kukába dobják az alaptörvényt, mert azt meg lehet tenni feles törvénnyel is. 

Sőt sorolta volt olyan vélemény is, hogy majd Brüsszelben megíratják az új alternatív alkotmány szövegét, és kvázi egy népszavazással, mindenfajta törvényhozási procedúra nélkül elfogadtatják, egyesek pedig arra vártak, hogy az utcán tüntető tömegek forradalma fogja az alkotmánycserét kikényszeríteni. 

Ezeket figyelembe véve tehát nem az a kérdés, hogy ő szigorú-e vagy sem, hanem az a kérdés, hogy ezek az emberek meg ezek a gondolatok hogyan kerülnek egyáltalán a parlament falain belülre – fogalmazott a házelnök, aki azt is elmondta, hogy Hadházy Ákos, aki nem tette le esküjét az alakuló ülésen, természetesen később is leteheti azt, bár erre időpontot még nem tudott mondani. Kövér László ugyanakkor megjegyezte, méltatlannak tartja, hogy a személyes problémái egyáltalán szóba jönnek.

Mondjon le, és akkor továbbra is nyugodtan csinálhat magából bohócot az ország bármelyik kistelepülésén, annak a határában, utcáján, erdő mélyén, ahol éppen közönséget talál magának, de az Országgyűlést meg egyáltalán a közéletet szerintem méltatlan dolog terhelni a saját személyes lelki problémáival

húzta alá.

A kormánypártok eredményeit értékelve az Országgyűlés elnöke elmondta: talán többet is elértek, mint amit 2010-ben reméltek. A kétharmados felhatalmazások pedig olyan mozgásteret nyitottak számukra, ami 2010 után lehetővé tette, hogy egy második rendszerváltozással felérő korrekciót hajtsanak végre az 1990 óta eltelt időszak tapasztalatait felhasználva az alkotmányos berendezkedésen – mutatott rá. Mint mondta, önmagában a jogalkotás, ami 2010 után elindult, és ami tulajdonképpen az elmúlt ciklusban befejezettnek volt tekinthető, ami nem jelenti azt, hogy nem kell apróbb korrekciókat még akár a jövőben is végrehajtani rajta, például a veszélyhelyzet fogalmának a kiterjesztését a háborúra tekintettel, egy akkora történelmi alkotás volt, amiben megtiszteltetés volt részt venni hangsúlyozta Kövér László.

Borítókép: Kövér László a Fidesz tisztújító kongresszusán Budapesten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.