Mindszenty József boldoggá avatását szorgalmazta Veres András püspök

Egész Európának a kizárólag anyagiakat biztosító gazdasági politikánál többre, erkölcsi megújulásra van szüksége Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint, aki Mindszenty József boldoggá avatását szorgalmazta a bíboros halálának évfordulóján bemutatott misén Rómában péntek este.

Forrás: MTI2022. 05. 06. 20:34
VERES András
Vác, 2022. május 4. Veres András gyõri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke beszédet mond a brüsszeli székhelyû Katolikus Családszervezetek Európai Föderációja (FAFCE) háromnapos tavaszi elnökségi ülésének nyitókonferenciáján Vácott, a Piarista Kilátó Központban 2022. május 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Veres András kijelentette: az ukrajnai háború még inkább megmutatta, mennyire „ingatag” a világ gazdasági és társadalmi helyzete.

Látnunk kell, hogy a gazdaságban bevezetett intézkedések javíthatnak az anyagi helyzeten, de nem elegendők: sokkal többre van szükségünk a jelenlegi társadalmi helyzet megváltoztatásáért– mondta olasz nyelvű homíliájában.

Hozzátette, hogy a magyar társadalomnak éppúgy, mint egész Európának, erkölcsi megújulásra van szüksége. 

Fel kell ráznunk embertársainkat és önmagunkat is. Talán még nem késő– mondta az MKPK elnöke. Úgy vélte, nem elegendő passzívan várni az egyház és a társadalom helyzetének javulását, mindannyiunk feladata hozzájárulni a változáshoz.

Veres András a mai egyházi és politikai vezetők számára Mindszenty Józsefet nevezte példaképnek, mivel „Istenért, az egyházért, a hazáért” harcolt.

Az MKPK elnöke megjegyezte: Mindszenty bíboros határozott meggyőződésének számított, hogy a kommunista hatalommal való megbékélés lehetetlen, mivel annak világos célja a hit, a vallási élet és az egyház megsemmisítése volt.

Veres András jogosnak nevezte, hogy sokan sürgetik Mindszenty József boldoggá avatását.

Semmilyen kétség nem övezi a bíboros életszentségét és bátor elkötelezettségét Isten mellett– szögezte le.

Mindszenty bíboros világszerte ismert személyiség volt már szenvedése idején. Fáklya volt egész Európa és az egész egyház számára – mondta Veres András.

Az MKPK elnöke az 1975. május 6-án elhunyt Mindszenty egykori bíborosi címtemplomában, a római magyarok templomaként ismert, a mártír Szent Istvánról elnevezett körtemplomban mutatott be misét.

A misén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar énekelt a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Jelen voltak a Rómában szolgáló papok, az MKPK titkársága római zarándoklaton részt vevő tagjai, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) hallgatói, valamint a szegedi Szent Gellért szeminárium elöljárói és papnövendékei.

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szombat este részt vesz a magyar kormány támogatásával felújított Villa Mater Redemptoris római magyar zarándokház ünnepélyes felavatásán.

Borítókép: Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke beszédet mond a brüsszeli székhelyű Katolikus Családszervezetek Európai Föderációja (FAFCE) háromnapos tavaszi elnökségi ülésének nyitókonferenciáján Vácott, a Piarista Kilátó Központban 2022. május 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.