Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

„Nem fogunk olyan intézkedést megszavazni, ami veszélyezteti hazánk energiaellátását”

Bánki Erik parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a brüsszeli olajembargó vörös vonal a magyar kormány számára.

2022. 05. 23. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország nem ismer kompromisszumot a nemzeti érdek és az önvédelem érvényesítése terén – közölte napirend előtti felszólalásában Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette: új rend van kialakulóban a világgazdaságban és a politikában, ezért újra kell értékelni az eddigi politikát.

– A nemzeti érdeket fogjuk követni biztonságunk garantálásakor, legyen szó fizikai, gazdasági vagy energiaellátási biztonságunkról 

– mondta a kormánypárti politikus. Mint fogalmazott, fontos, hogy minél előbb visszatérjen a béke a térségbe, továbbá elítélik az agressziót, valamint segítik azokat, akiket megtámadtak. 

– Azonban nem nagyjuk, hogy belesodorjanak minket a háborúba, vagy a magyarokkal fizettessék meg a háború árát – szögezte le Bánki Erik. A Fidesz képviselője kijelentette, hogy az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós csomagok energiaválságot okozhatnak egész Európában.

– A magyar embereket védi a polgári kormány által bevezetett rezsicsökkentés, ugyanakkor az olajembargó beveztésével lehetetlen lenne beszerezni az ország működéséhez szükséges kőolajat. Az energiaellátás biztosítása és a rezsicsökkentés fenntartása továbbra is kiemelt célunk, aminek az a feltétele, hogy legyen kőolaj és földgáz, Brüsszel pedig ne fogadjon el olyan szankciókat, amik „beteszik a kaput” az import lehetősége előtt – rögzítette a politikus.

– Nem fogunk olyan intézkedést megszavazni, ami veszélyezteti hazánk energiaellátását 

– tette hozzá Bánki, aki szerint ez nem politikai, hanem ellátásbiztonsági kérdés.

– Az olajembargó számunkra vörös vonal – hangsúlyozta Bánki. Kiemelte: a szankciók bevezetése 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajárat eredményezne, és atombombaként hatna a magyar gazdaságra.

A kormánypárti politikus emlékeztetett: a baloldal úgy képzeli el a rezsicsökkentést, hogy kevesebb vizet kell használni, így spóroljanak a magyar emberek a rezsin. 

Végül Bánki Erik felhívta a figyelmet arra, hogy legutóbb Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök jelöltje azt tanácsolta a magyaroknak, hogy „a fürdővízzel öblítsék le a WC-t”.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kitért arra, hogy milyenek a rezsiárak Európában.

– Az elmúlt hónapokban Belgiumban és Hollandiában száz százalékkal, míg Romániában hatvan százalékkal nőtt az áram ára – ismertette Menczer. Közölte, hogy a kormány továbbra is fenntartja a rezsicsökkentést.

– A brüsszeli olajembargós javaslat egy rossz, katasztrofális helyzetet idézne elő – mondta az államtitkár, majd megjegyezte, hogy a magyar olajfelhasználás hatvanöt százaléka Oroszországból származik, amit lehetetlen pótolni egyik napról a másikra.

Mint mondta, az orosz olaj kiváltásához, a magyar energiaszektor átalakításához el kellene költeni 800 millió eurót, ami ahhoz vezetne, hogy az üzemanyag ára óriási mértékben nőne.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.