időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Novák Katalin: A templomépítéssel közösségeinket erősítjük

Szabó Réka Zsuzsanna
Forrás: MTI
2022.05.20. 19:09 2022.05.20. 19:15
Novák Katalin: A templomépítéssel közösségeinket erősítjük

– Jó ma itt magyarnak, református kereszténynek lenni, testvérek között lenni, büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok, református vagyok, és hogy ennyien együtt lehetünk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon. A köztársasági elnök hozzátette: ezzel is azt üzenjük, hogy mi itt leszünk ezer év múlva is, testvérek között, magyarul szólítva meg egymást

A magyar református egység napja alkalmából tíz templomot áldottak meg pénteken különböző dél-erdélyi településen, amivel kapcsolatban Novák Katalin államfő kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek. 

Mi amikor templomokat építünk és újítunk szerte a Kárpát-medencében, azért tesszük, mert ezzel kezdődik a közösségeink megerősítése– hangsúlyozta a köztársasági elnök az 1030-ban épített településen, amit akkor első szent királyunk felesége, Gizella birtokaként tartottak nyilván.
Novák Katalin a református egységet szimbolizáló, egy budapesti asztalos által készített Kálvin-keresztet adományozott a templomnak, arra kérve a megjelenteket, hogy érezzék át a nap felelősségét és töltsék meg élettel a templomot. 

Mint mondta, nem azért újultak meg a templomok, hogy megcsodáljuk, hanem hogy élettel töltsük meg tereit.Novák Katalin pénteken Kolozsváron Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott, Nagyenyeden pedig Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével leleplezték a püspöki ház emléktábláját, majd megtekintette a Bethlen Gábor Kollégium épületét.

Borítókép: Novák Katalin a magyarlapádi református templomban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)