Önálló egészségügyi minisztériumot követel az MSZP

Gurmai Zita szerint ez jelentené a megoldást az ágazat problémáira.

2022. 05. 17. 10:17
GURMAI Zita
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egészségügy átszervezésével a kormány is elismeri az eddigi problémákat, de a megoldás önálló minisztérium lenne – vélekedett napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita. Az MSZP-s képviselő elmondta, hogy fontos lenne időben észlelni a daganatos megbetegedéseket, hiszen a rák az egyik vezető halálok Magyarországon. 

Szerinte a szocialista kormány idején bevezetett méhnyakrákszűrés hatékonynak bizonyult, de a koronavírus-járvány ideje alatt sokan lemaradtak a szűrővizsgálatokról, illetve volt egy időszak, amikor rövid időre fel is függesztették azokat. 

Az átlagember számára az ingyenes szűrés a megoldás, ezért a szocialisták azt kérik, hogy a kormány kezdjen átfogó egészségügyi szűrőprogramokba. 

A szűrőbuszok koncepciója jó kezdeményezés volt, ezt Gurmai Zita is elismerte, emellett azt kérte, hogy a kormány indítson kampányt a szűréseken való részvétel növelésére, és legyen önálló egészségügyi minisztérium – foglalta keretbe mondandóját a szocialista politikus. Felszólalása végén jelezte, hogy az egészségügyi dolgozók munkájáért nagyon hálásak, és elismerik.  

Rétvári Bence válaszában felidézte, hogy a koronavírus-járvány idején az MSZP egyik politikusa, Korózs Lajos kamuvideót készítve igyekezett rombolni a bizalmat társadalmi szinten az egészségügyi dolgozókkal szemben. 

Gurmai és a többi szocialista pedig kiálltak Korózs mellett, 

a párton belül nem lett következménye az esetnek.

A szűrővizsgálatok kérdése pártpolitikán felül áll, ebben nincs is vita

– ismertette a kormány álláspontját Rétvári Bence. Elmondta, hogy a végbél- és vastagbélrák-szűrésre 1,2 millió meghívót küldtek ki a közelmúltban, közülük több mint 300 ezren át is vették a csomagot, ezután pedig mintát tudtak adni.

– 2014-ben ingyenessé tettük a HPV-oltásokat is – utalt a szocialista politikus által felhozott, méhnyakrákot megelőző intézkedések kibővítésére Rétvári Bence.

Borítókép: Gurmai Zita a parlamentben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.