Orbán Viktor: Esztergom rangjának visszaállítása régi adósság

Ma lerójuk, amivel mi, magyarok saját magunknak tartozunk – mondta a miniszterelnök a megyei jogú városban tartott szentmisén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 01. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon a szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában. 

A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla. 

Ma lerójuk, amivel mi, magyarok saját magunknak tartozunk

– hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is. 

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. 

Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk

– fogalmazott.

A miniszterelnök szerint 

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne. 

Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország első alkotmánybíróságának is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására. 

Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett.

 

– A koporsószöget a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával

– fogalmazott. 

Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A mai napon Esztergomban a megyei jogot ünneplik, a városban egész napos programokkal várják az odalátogatókat. Esztergom és Baja megyei jogú várossá emeléséről még az előző Országgyűlés döntött, utolsó ülésén, melyen elfogadta a kormány javaslatát. Ennek nyomán a megyei jogú városok száma a mai napon 25-re nőtt Magyarországon. 

Borítókép: Orbán Viktor Esztergomban. (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.